Traficul total de voce realizat prin intermediul reţelelor de telefonie fixe şi mobile în primul semestru al anului 2009 s-a ridicat la 23,5 miliarde de minute, în creştere cu 22% faţă de nivelul consemnat în perioada ianuarie-iunie 2008, a anunţat ANCOM.
„În timp ce traficul de voce efectuat prin intermediul reţelelor publice fixe de telefonie a scăzut cu 15%, la 3,9 miliarde de minute în primul semestru al acestui an, traficul de voce originat (exclusiv roaming) de utilizatorii finali în reţelele publice mobile de telefonie din România a înregistrat un avans de aproximativ 34% faţă de perioada similară din 2008, depăşind 19,5 miliarde de minute în primul semestru al anului 2009”, se arată în raportul semestrial al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Creştere a liniilor de acces
Datele instituţiei arată că numărul total de linii de acces la servicii de telefonie fixă a înregistrat o creştere uşoară, de la 5,17 milioane la finalul anului trecut la 5,19 milioane la jumătatea acestui an, în condiţiile în care numărul total de abonaţi care utilizează aceste linii este în scădere, de la 4,12 milioane, la 31 decembrie 2008, la 4,07 milioane la 30 iunie 2009.
„Rata de penetrare a telefoniei fixe se menţine la un maxim istoric de 24,1% (+3 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008) la nivel de populaţie şi 53,7% la nivel de gospodării (+2,2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008)”, potrivit ANCOM.
În structura numărului total de linii de acces instalate, raportul dintre categoriile de clienţi s-a modificat faţă de aceeaşi perioadă din anul 2008, astfel că a crescut numărul de linii alocate clienţilor persoane juridice (de la 780.000 linii la jumătatea lui 2008 la 1,26 milioane linii în primul semestru al acestui an), în mare parte datorită dezvoltării segmentului de servicii de telefonie fixă de business de către operatorii de reţele mobile de telefonie.
Trafic de voce şi SMS în creştere
În primul semestru al anului, traficul de voce mediu lunar iniţiat de pe o cartelă SIM activă a fost de 2 ore şi 13 minute, în timp ce durata medie a unui apel de voce iniţiat în reţele publice mobile a fost de 121 secunde, în creştere cu şapte secunde faţă de prima jumătate a anului trecut.
De asemenea, în prima jumătate a anului, românii au trimis 3,5 miliarde SMS-uri, un număr aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (+96%).
„Deşi numărul de cartele SIM preplătite active a scăzut faţă de 31 decembrie 2008 cu 0,4%, numărul de cartele SIM pe bază de abonament a avut o creştere uşoară, de +0,1%, ceea ce a condus la un avans al ponderii acestora în totalul cartelelor SIM active (aproape 40% dintre cartelele SIM active sunt pe bază de abonament). Din cei 9,66 milioane utilizatori pe bază de abonament lunar, 70% reprezintă utilizatori persoane fizice”, conform datelor ANCOM.
Piaţa de comunicaţii, evoluţie „liniştitoare” la 6 luni
Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, spune că evoluţia pieţei de comunicaţii în prima jumătate din 2009 este una „liniştitoare” şi a dat dovadă de stabilitate şi soliditate, înregistrând creşteri semnificative la nivelul traficului de voce din reţelele de telefonie mobilă şi stagnări sau creşteri uşoare în ceea ce priveşte numărul de utilizatori de telefonie.
„Segmentele cu cele mai mari creşteri rămân internetul broadband fix şi mobil, care ne aşteptăm de altfel să crească şi în a doua jumătate a anului. Pe de altă parte, segmentul de internet broadband fix a înregistrat o creştere de aproape 6% faţă de 31 decembrie 2008, numărul de conexiuni ajungând la 2,65 milioane, în timp ce rata de penetrare a crescut până la 12,3% la nivel de populaţie, şi la 32,1% la nivel de gospodării”, a spus Marinescu.
Totodată, conexiunile broadband la puncte mobile au înregistrat o creştere importantă, de 59%, ajungând la valoarea de 2,4 milioane, faţă de 1,5 milioane la sfârşitul anului 2008.
Numărul de locaţii cu acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot” este de asemenea în creştere, ajungând la aproximativ 1.000 la jumătatea acestui an.
Raportul ANCOM a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de reţele sau servicii de comunicaţii electronice autorizaţi, care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2009.
SURSA: Mediafax