"Am spus că vom deschide traficul la două benzi pe sens, lucrările urmând a fi finalizate – sunt lucrări adiacente părţii carosabile – în cursul lunii mai anul viitor", a declarat marţi directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cătălin Homor, aflat într-o vizită pe şantierul A3. 

Întrebat dacă se va deschide traficul pe cei aproape 10 kilometri între A1 şi Chitila, şeful CNAIR a răspuns: "Aşa este programul. După cum evoluează lucrările astăzi, răspunsul este: Da, ne menţinem angajamentul". 

Într-un comunicat remis AGERPRES pe 15 noiembrie, CNAIR afirma că porţiunea de 8,6 kilometri dintre A1 (Bucureşti – Piteşti) şi DN 7 (Chitila) este în lucru, iar până la finalul lui 2016 se va putea circula pe patru benzi, dar deschiderea circulaţiei este condiţionată de furnizorii de utilităţi. 

Pentru porţiunea de 11,5 kilometri dintre DN 2 (Afumaţi) şi A2 (Bucureşti – Constanţa), în luna noiembrie se face verificarea şi aprobarea proiectului tehnic, acestea fiind urmate de întocmirea documentaţiei de licitaţie. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor va fi lansată în luna decembrie 2016, iar termenul estimat de finalizare a întregului proiect este semestrul II din 2017. 

Traficul pe Centura Bucureşti ar trebui deschis pe două benzi pe sens, până la finele anului, iar în condiţii normale, acest tronson poate fi dat în circulaţie, a declarat, pe 19 octombrie, directorul general al CNAIR. 

Lotul 2 Lugoj-Deva

Cei 15 kilometri de autostradă din lotul 2 Lugoj-Deva vor fi daţi în folosinţă cel târziu pe 20 decembrie dacă la începutul lunii viitoare vom avea acordul de mediu revizuit, a declarant Cătălin Homor. 

"Cei 15 kilometri (din lotul 2 Lugoj-Deva – n. r.) se vor deschide cel târziu pe 20 decembrie dacă – spun dacă – pentru că în momentul de faţă trebuie revizuit acordul de mediu. Estimăm ca la începutul lunii decembrie să avem revizuit acest acord de mediu şi să putem lucra în plin acolo", a spus acesta, după o vizită efectuată pe şantierul A3 Bucureşti – Ploieşti. 

Întrebat câţi kilometri de autostradă vor fi daţi în folosinţă anul acesta, Cătălin Homor a subliniat că problema nu trebuie pusă sub această formă, întrucât foarte multe proiecte de autostrăzi erau blocate şi nu aveau autorizaţii de construire. 

"Discuţia nu trebuie să se concentreze pe câţi kilometri de autostradă reuşim să deschidem, ci pe ce am reuşit să realizăm anul ăsta, pentru că de foarte multe ori s-a discutat câţi kilometri, câţi kilometri? Începem discuţia cu finalul. Trebuie să începem discuţia cu începutul, în sensul că foarte multe autostrăzi, dacă nu toate, nu aveau autorizaţii de construire. Nu putem să discutăm câţi kilometri deschidem, dacă eu nu am autorizaţie de construire. În momentul de faţă – nici astăzi nu le am pe toate -, dar programul pe care îl avem este ca la finalul anului toate autorizaţiile să le avem pe masă, toate proiectele să fie autorizate, astfel încât, de la anul, să fie un ritm accelerat şi vom vedea pe toate proiectele de autostrăzi o mobilizare foarte bună", a explicat şeful CNAIR. 

Potrivit acestuia, anul viitor se estimează că vor fi terminate loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj-Deva, intrarea în Bucureşti va fi finalizată integral, la fel tronsonul Gilău- Nădăşelu şi Târgu Mureş – Câmpia Turzii. 

"De la începutul anului, proiectul Lugoj-Deva nu a avut autorizaţii în mare parte, nu a avut avize, nu a avut condiţii de lucru. A fost un efort destul de susţinut din partea echipei ca până la sfârşitul acestui an să fie reglementată integral Lugoj-Deva, toate cele trei loturi, astfel încât loturile 3 şi 4, cu o decalare de timp, să fie finalizate în cursul anului 2017. Sebeş-Turda la fel. În momentul de faţă avem un ritm foarte bun acolo, se lucrează foarte bine. Asta, din momentul în care am obţinut autorizaţia de construire la jumătatea verii. Nu putem discuta de finalizarea proiectelor dacă nu avem autorizaţie şi nu vom lucra niciodată ilegal", a precizat Homor.

Oficialul CNAIR s-a declarat mulţumit că a reuşit să blocheze toate aceste proiecte şi consideră că cei 150 de kilometri care se estimează că vor fi daţi traficului anului viitor este o cifră realistă. 

"Eu sunt mulţumit că am reuşit să deblochez toate proiectele. La finalul acestui an vor fi autorizaţii pe toate proiectele, vor avea avizele necesare, astfel încât anul viitor va fi un an foarte bun şi vor fi finalizate toate proiectele în mare parte care sunt astăzi în execuţie. Discutăm de intrarea în Bucureşti – A3 finalizat integral, Gilău – Nădăşelu care este destul de avansat – lipseşte acel pod de peste Someş pe care îl avem în licitaţie cu termen de execuţie opt luni şi acesta va fi finalizat -, mai avem Tg Mureş – Câmpia Turzii, unde termenele contractuale sunt în noiembrie. Pe o parte dintre ele chiar se lucrează foarte bine. Cei în jur de 150 de kilometri sunt o sumă realistă", a adăugat Cătălin Homor.

AGERPRES