Traficul transfrontalier dintre Bulgaria și România va fi relaxat. Cele două țări au ajuns la o înțelegere
România și Bulgaria au ajuns la o înțelegere cu privire la relaxarea traficului transfrontalier, a anunțat ministerul bulgar al Transporturilor și Comunicațiilor, în cursul zilei de vineri. Acest minister precizează că viceministrul bulgar al Transporturilor și Comunicațiilor, Nikolai Naidenov, și prim-colaboratul la Ambasada României în Bulgaria, Bogdan Țebrean, au ajuns la o astfel de înțelegere.
În cadrul întâlnirii avute la inițiativa ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Nikolai Sabev, au fost aduse în discuție modalitățile de facilitare a traversării prin punctele de trecere a frontierei bulgaro-române, a fost analizată starea tehnică a infrastructurii și, de asemenea, a fost luată în considerare înființarea unui serviciu de feriboturi între Ruse și Giurgiu.
Pentru ca acest serviciu să fie lansat fără întârzieri, viceministrul bulgar a propus ca acest control de frontieră pentru viitoarea linie de feriboturi Ruse-Giurgiu să fie stabilit doar de către partea bulgară.
Prim-colaboratorul Bogdan Țebrean a precizat că aceste blocaje din traficul transfrontalier au avut loc din cauza unei creșteri cu 250% a circulaţiei camioanelor grele în comparaţie cu anul trecut şi unui control mai strict al migranţilor.
Numărul de camioane poate fi redus la punctele de trecere a frontierei
Viceministrul bulgar al Transporturilor și Comunicațiilor, Nikolai Naideno, a precizat că podurile peste Dunăre între România și Bulgaria reprezintă o opțiune pentru a minimiza concentraţia de camioane la punctele de trecere a frontierei. El a reiterat opinia bulgară că studiile de fezabilitate pentru poduri noi ar trebui efectuate simultan în cinci locaţii.
În prezent, malurile bulgăreşti şi româneşti ale Dunării sunt conectate prin două poduri şi trei servicii de feriboturi.
Guvernul din Bulgaria a fost înlăturat
Guvernul bulgar condus de premierul liberal Kiril Petkov a fost înlăturat miercuri printr-o moţiune de cenzură. În acest context, vicepreşedintele parlamentului, Miroslav Ivanov, a transmis că moţiunea de cenzură a fost adoptată cu votul a 123 de deputaţi dintr-un total de 240, în timp ce împotrivă au votat 116.
Astfel, Bulgaria a fost aruncată într-o nouă criză politică după deja trei runde de alegeri desfăşurate anul trecut, conform informațiilor transmise de AFP.
Amintim că ministrul bulgar de Externe, Teodora Genchovska, și ministrul Energiei, Alexander Nikolov, reprezentanți ai partidului „Există un astfel de popor”, au demisionat în ziua de luni, 13 iunie.
Pasul făcut de aceștia vine după ce liderul „Există un astfel de popor”, Slavi Trifonov, a luat decizia de a retrage miniștrii din cabinet.
„Îi rechem pe miniștrii din partea partidului „Există un astfel de popor” și părăsesc această coaliție”, amintește radioul cuvintele din mesajul video al lui Trifonov publicat săptămâna trecută.