Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, crede că medicii care încalcă Jurământul lui Hipocrate ar trebui să fie pedepsiți aspru de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități competente, iar cei care au de suferit de pe urma lor trebuie susținuți (din toate punctele de vedere) de statul român. Declarația sa a fost făcută după ce doi medici din România au comis un lucru teribil. Despre ce este vorba mai exact?
Nicolae Ciucă, cutremurat de tragedia de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”
Doi medici de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București au fost reţinuţi în dosarul „morţilor suspecte”, deschis în luna aprilie. Cei doi ar fi scăzut, în mod voit, dozele de substanţe esenţiale primite de un pacient internat în stare gravă, la ATI, pentru a-i suprima viața.
La aflarea acestor informații, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a reamintit tuturor că cei care încalcă Jurământul lui Hipocrate ar trebui să fie pedepsiți aspru.
Ciucă a depus Jurământul Militar cu ani de zile în urmă și știe că jurământul este sacru și că încălcarea sa poate costa vieți și poate reduce încrederea în profesiile care salvează vieți.
Din punctul lui de vedere, cei responsabili de funcționarea și îmbunătățirea sistemului sanitar pentru a preveni astfel de încălcări, cum ar fi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, trebuie să acționeze fără ezitare în asemenea cazuri. În plus, autoritățile române trebuie să acorde sprijinul necesar familiilor îndoliate.
„Oamenii trebuie să primească asigurări că aceia care depun un jurământ în slujba oamenilor iau acest lucru foarte în serios. Fără încredere, ei nu vor veni către noi atunci când vor avea nevoie, iar întreaga societate va avea de suferit”, a scris el, miercuri seară, pe contul său de Facebook.
Jurământul lui Hipocrate
Hippocrate din Cos a fost cel mai vestit medic al Greciei Antice. El a fost considerat „Părintele Medicinei”. S-a născut în jurul anului 460 î.Chr. pe Insula Cos (Arhipelagul Insulelor Sporade). A decedat către anul 370 î.Chr. în Tessalia.
Jurământul lui Hippocrate este codul moral al unui medic în exercitarea profesiunii sale, jurământ prestat şi în zilele noastre în multe universităţi de medicină din lumea largă. Jurământul lui Hipocrate arată în felul următor:
„Odată admis printre membrii profesiunii de medic:
Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii;
Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate;
Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate;
Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţia sacră;
Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi, chiar şi după decesul acestora;
Voi menţine, prin toate mijloacele, onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de
medic;
Colegii mei vor fi fraţii mei;
Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de
naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;
Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar
sub ameninţare şi nu voi utiliza cunoştinţele mele medicale contrar legilor
umanităţii.
Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”