Este vorba despre Nicolae Sabău. Regretatul artist a împlinit în data de 7 decembrie 91 de ani. Acesta a ajuns săptămâna trecută la spital, fiind infectat cu COVID-19. Sâmbătă a primit rezultatul testului pozitiv, iar azi noapte a murit.
„Nicolae Sabău este unul dintre puținii artiști care i-a dăruit cântecului, fără rezerve, întreaga lui viață, făcând din el sabie și scut, crez și legământ”, spunea regizorul Televiziunii Romane, Ioan Filip, despre regretatul artist.
Unul dintre cele mai viguroase talente interpretative
Nicolae Sabău era cunoscut drept unul dintre cele mai viguroase talente interpretative din câte a cunoscut Ardealul și România.
Nicolae Sabău face parte din spița nobilă a renumiților interpreți de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuță, Emil Gavriș, Felician Fărcașu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, remarcându-se prin substanța și timbrul original al creației sale artistice și interpretative. Prin varietatea și bogăția repertoriului, Nicolae Sabău a reușit să pătrundă cu sensibilitate în conștiința iubitorilor muzicii populare autentice din țară și străinătate.
„Maramureșul și Cicârlăul său drag, vor fi mult mai sărace fără acest artist unic în felul lui. Eu Vasile Coca, am copilărit cu cântecele lui, iar mai apoi am avut onoarea de a cânta alături de el pe șcenă.Drum lin spre cer maestre Nicolae Sabău, sigur vei rămâne un exemplu de urmat pentru tinerii trecuți prin festivalul tău ‘Alină-te Dor Alină’ și un punct de referință a cântecului popular maramureșean și românesc.Veșnica lui pomenire!”, a scris artistul și realizatorul TV Vasile Coca, pe Facebook.
Casa artistului din comuna Cicârlău a fost transformată în muzeu al artei şi cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moştenire comunităţii pentru a promova ideea artei autentice.
Nicolae Sabău a fost şi primar în perioada 2004 – 2008.