Săptămâna aceasta, surse au declarat pentru news.ro că mai mulți angajați care lucerază la sediul central al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) au fost depistați pozitiv cu COVID-19 în urma testări.
Conform sursei citate, 8 persoane din cadrul AEP ar fi intrat în izolare conform deciziei Direcției de Sănătate Publică. Persoanele respective fac parte din personalul tehnic al AEP şi au fost înlocuite cu alţi angajaţi ai instituţiei.
Din această cauză, Biroul Electoral Central a și instituit o nouă regulă în cursul săptămânii. Astfel, la ședințe vor putea participa doar cei care prezintă un test PCR cu valori negative la Sars-Cov-2, au precizat surse politice pentru stiripesurse.ro.
Astăzi însă au apărut noi detalii despre focarul de infecție și se pare că toți șoferii Ministerului Afacerilor Interne care se ocupau cu transportul judecătoarelor membre al BEC au fost depistați pozitivi. De asemenea, unul dintre ei chiar a decedat. În plus, doi membri ai BEC sunt infectați, iar unul este internat la Spitalul ”Matei Balș”, mai transmite sursa citată.
BEC a modificat modul de votare pentru persoanele aflate în carantină
Pe de altă parte, Biroul Electoral Central a modificat vineri decizia din 27 octombrie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, făcând precizări în cazul alegătorilor aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu.
Potrivit BEC, cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti.
Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:
* biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
* decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
* rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.
Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii, cărora nu li s-au eliberat actele în cauză, pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.