Este doliu imens în lumea culturală din ţara noastră! Miercuri seara, Opera Naţională Bucureşti a anunţat, pe pagina sa de socializare, trecerea în nefiinţă a unuia dintre marii critici muzicali ai României, Luminița Constantinescu.
Cine a fost Luminița Constantinescu?
“Cu profundă tristețe, Opera Națională București se desparte astăzi de unul dintre cei mai importanți critici muzicali ai scenei lirice românești, doamna Luminița Constantinescu”, se arată în mesajul postat pe pagina de socializare a Operei.
Criticul Luminița Constantinescu are în spate o carieră ce se întinde pe mai bine de 40 de ani. Ea a realizat sute de cronici și critici muzicale pentru cele mai importante spectacole de operă atât din țară, cât și din străinătate.
Turnee artistice ca redactor și critic muzical în multe ţări de pe glob
A organizat concerte cu public, cicluri radiofonice („Biografii muzicale”, „Seară de operă”), portrete TV ale unor personalități marcante precum: Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess, filme de operă: „Cenușăreasa”, de G. Rossini și „Paiațe”, de R. Leoncavallo, fiind și producătorul emisiunilor „Placido Domingo în România”, „Cele trei soprane”, „Tenorul secolului la București – Luciano Pavarotti”.
A întreprins turnee artistice ca redactor și critic muzical peste hotare în SUA, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Austria, Anglia, mai menţionează postarea Operei Naţionale Bucureşti.
“Prima scenă lirică a țării își exprimă imensul regret, eterna considerație și transmite sincere condoleanțe familiei domniei sale!”, se mai arată în mesajul citat.
Şi criticul de artă Ruxandra Garofeanu a încetat din viaţă în această săptămână
Această veste tristă vine la doar câteva zile după trecerea în nefiinţă a Ruxandrei Garofeanu. Critic de artă, realizator de emisiuni de radio şi tv, dar şi preşedinte al fundaţiei Artsociety, aceasta a încetat din viaţă la vârsta de 76 de ani.
După încheierea studiilor la Institutul „Nicolae Grigorescu”, secţia Istoria şi Teoria Artei, licenţiată în artă modernă şi contemporană românească, Ruxandra Garofeanu a realizat, în perioada 1966 – 2004, emisiuni la Radio România şi la Televiziunea Română.
A fost membru în Consiliul de Administraţie al TVR, dar şi consilier cultural al primarului sectorului 2 al Capitalei, curator de expoziţii şi director al galeriei de artă Artmark. În 2011, a primit premiul „Margareta Sterian” pentru creaţie muzeografică şi plastică, pentru numeroasele expoziţii realizate în Sectorul 2.