Anchetatorii care se ocupă de investigația incendiului izbucnit la Institutul Matei Balș au fost sâmbătă în saloanele în care s-a petrecut tragedia. Aceștia au încercat să găsească probe și noi informații despre modul în care s-a petrecut evenimentul.
În urma anchetei și a primelor audieri, s-a ajuns la mai multe ipoteze. De la suprasolicitarea instalației electrice la folosirea greșită a oxigenului de către un pacient. Numărul victimelor a ajuns la șase, după ce un bărbat de 70 de ani a cărui stare de sănătate era fragilă din cauza COVID-19 a murit la Spitalul Universitar. De asemenea, rudele primelor cinci victime au fost chemate sâmbătă la INML pentru identificare.
Anchetatorii s-au întors în saloanele Pavilionului 5 de la Institutul „Matei Balș”, pentru a încerca să stabilească de unde au pornit flăcările. Specialiștii sunt îmbrăcați în echipamente de protecție, pentru că „Matei Balș” este spital COVID. Experții spun că va fi nevoie de răbdare și că va lua ceva timp până la apariția primelor concluzii.
Care sunt pistele anchetatorilor în urma incendiului?
De asemenea, criminaliștii au continuat audierea angajaților spitalului. Șeful sectorului COVID-19, dar și una dintre asistente au dat declarații în calitate de martori. Una dintre asistentele spitalului a recunoscut, la ieșirea de la audieri, că în spital nu era căldură suficientă, dar spune că nu era nicio aerotermă în salonul unde a izbucnit incendiul.
Surse apropiate anchetei spun că una dintre angajatele care erau de serviciu în noaptea incendiului a susținut că prizele ar fi fost suprasolicitate din cauza aparatelor personale ale pacienților (telefoane), în timp ce o alta a vorbit despre o mască de oxigen lăsată prea aproape de caloriferul din salon.
În paralel cu audierile și cercetarea la fața locului, medicii legiștii au fost chemați să facă necropsiile celor cinci pacienți care au murit în incendiu și imediat după. Sâmbătă, rudele au fost chemate la INML să identifice victimele. Dintre pacienții evacuați de la Balș la alte spitale, un bărbat de 70 de ani mutat la Spitalul Universitar, dependent de oxigen, a murit după ce starea i s-a agravat.
Anchetatorii verifică starea instalațiilor
O certitudine rămâne aceea că oxigenul, esențial în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, a amplificat extinderea incendiului. Iar asta a redeschis discuția despre problemele tehnice cu care se confruntă unitățile sanitare asaltate de bolnavi de aproape un an.
Starea instalațiilor este de asemenea verificată de anchetatori, care au solicitat numeroase documente de la Institutul Matei Balș.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea