Tragedia momentului în România! S-a stins după o lungă suferință. A marcat o generaţie cu un film de referinţă

doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

Vești triste pentru lumea televiziunii și radioului din România. Constantin Balaci, cunoscut cineast, regizor, om de radio și de televiziune, s-a stins din viață sâmbătă la vârsta de 86 de ani, după o lungă suferință.

Cineastul Constantin Balaci, fost corespondent al Televiziunii Române vreme de 30 de ani, fondatorul cinecluburilor din oraş şi întemeietorul Radio Tineret Focşani a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani.

„Azi, după o lungă suferinţă, ai hotărât să pleci dintre noi. Drum bun, tată! Te aştept în vis, oricând vei dori tu să vii. Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris fiul său, Florin Balaci, pe pagina de Facebook.

Născut în anul 1935, la Focşani, existenţa lui Constantin Balaci stă sub zodia filmului şi a cinematografiei, fiind, de-a lungul existenţei, cineast, regizor, om de radio şi de televiziune. Acesta a fost corespondent al Televiziunii Române și iniţiator al mişcării cineaştilor amatori din Vrancea.

Primul radio privat de la Focșani

Lui Constantin Balaci i se datorează naşterea, la Focşani, a primului radio privat din România post-decembristă: Radio „Tineret” Focşani. El a introdus în grila de programe a radioului, în premieră pentru radiourile independente, slujba religioasă în transmisie directă, luând ca moderatori studenţi de la teologie.

În anul 2019, fiul său, Florin, i-a dedicat o carte părintelui său, lansând volumul „Constantin Balaci – ultimul tur de manivelă“.

Într-un interviu acordat cu mai mulți ani în urmă acesta povestea cum a ajuns să fie pasionat de camera video.

Destinul şi cunoaşterea limbii ruse l-au ajutat să ia parte la realizarea fimului „Orizonturi” a caselor de producţie Mosfilm şi România Film, dedicat celui de-al Doilea Război Mondial, după cum povestea Balaci în interviul său.

„Ştiam limba rusă foarte bine. În timpul războiului, familia mea a găzduit la Focşani un maior rus. Era un om foarte cumsecade, în contrast cu camarazii lui, care făceau multe greutăţi localnicilor. Pe noi ne-a apărat şi am învăţat foarte uşor limba rusă. Făceam şi la şcoală ore de rusă şi eram cel mai bun din clasă. Toate aceste lucruri mi-au prins bine atunci. Dintre cei selectaţi de regizoare pentru postul de translator eu am fost alesul. A contat şi faptul că aveam o voce bună”, îşi amintea Constantin Balaci.