Este doliu în România. Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) a informat recent că marele artist Şerban Gabrea s-a stins din viață în ziua de 2 aprilie. Acesta avea 82 de ani.
Uniunea Artiștilor Plastici din România a informat într-o postare realizată pe Facebook că marele artist Șerban Gabrea s-a stins din viață în orașul Bad Nauheim, Germania. Potrivit UAP, acesta a avut o contribuţie esenţială la faima tapiseriei româneşti.
Marele artist Șerban Gabrea s-a stins din viață
Șerban Gabrea s-a născut în anul 1940 și a fost un discipol al lui Corneliu Baba la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”.
„Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu profund regret că la data de 2 aprilie, la Bad Nauheim (Germania), a trecut în eternitate artistul Șerban Gabrea – unul dintre creatorii care au avut o contribuţie esenţială la faima tapiseriei româneşti, aducând o nouă viziune spaţială şi un nou ton expresiv, de austeră modernitate.
Născut la București, în anul 1940, a fost discipol al lui Corneliu Baba la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”.
Este fiul pedagogilor de renume Iosif și Maria Gabrea și fratele cineastului Radu Gabrea și al arhitectului și scenografului Florin Gabrea. Pictor, sculptor și grafician, părăsește România în 1979 și se stabilește în Germania. Numeroase expoziții de grafică, pictură și sculptură în Germania, Franța, Italia, Austria, Polonia, Brazilia, Uruguay, Argentina, Chile”, a scris Uniunea Artiștilor Plastici din România într-o postare realizată pe Facebook.
Este co-autor a marii tapiserii „Teatrul lumii”
De asemenea, Uniunea Artiștilor Plastici a amintit de faptul că regretatul artist este, printre altele, co-autor, împreună cu Florin Ciubotaru, a marii tapiserii „Teatrul lumii” de la Teatrul Național din București.
Aceasta este una dintre cele mai mari tapiserii din lume, respectiv 7,5 x 22 metri, fiind realizată pe parcursul a 10 ani, între 1969 și 1979.
„Șerban Gabrea este, printre altele, co-autor, împreună cu Florin Ciubotaru, a marii tapiserii “Teatrul lumii” de la Teatrul Național din București, una dintre cele mai mari tapiserii din lume (7,5 X 22 metri), realizată pe parcursul a 10 ani, între 1969 și 1979. Lucrarea lor a fost iniţial un proiect distins cu Marele Premiu al concursului naţional iniţiat în vederea decorării cu tapiserii a noii instituţii. Este o ambiţioasă încercare de a cuprinde o scenografie textilă de idei şi simboluri în dimensiunile istorice ale fenomenului teatral. În mijlocul lucrării sunt reprezentate temele principale ale personajelor piesei de teatru, toate adunate într-un număr de 45, inspirate de diferite evenimente teatrale, spectacole, drame mari şi chiar civilizaţii care au schimbat epoci.
În anii 90, participă la grupul artiștilor expatriați de la Centrul de Artă Contemporană La Forge din sud-vestul Frantei, împreună cu ceramistul Radu Tănăsescu și sculptorii Bata Marianov, Nicolae Fleissig și Ariel Moscovici.
Memoriile lui Șerban Gabrea, strânse sub titlul “Nominativ”, au fost scrise de la sfârșitul anilor ’70 ai secolului trecut până în 2016 – cu referiri la istoria artei, scena artei din România anilor ‘80, însemnări de filosofie și morală, muzică, introspecție și jurnal de vise într-un manuscris de 400 de pagini.
Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumina Lui lină! Sincere condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au admirat!”, a transmis Uniunea Artiștilor Plastici din România.