Publicarea OUG 114 de către Guvernul Dăncilă, la finele lui 2018, care a introdus cerințe mult mai drastice de capital pentru societățile de administrare a fondurilor obligatorii de pensii administrate de pe Pilonul II, a stârnit în societatea românească o discuție aprinsă între suporterii și detractorii acestora.
Pe fondul acestei dispute, administratorii de pe Pilonul II și-au pledat cauza arătând că profiturile obținute, în urma activității de asset management, depășesc cu mult ceea ce poate oferi Statul pentru banii pensionarilor din sistemul gestionat public, Pilonul I.
Administratorii fondurilor de pensii nu au vorbit însă despre faptul că, încet-încet, gradul de risc al plasamentelor realizate de ei cu banii pensionarilor a crescut în ultimii ani.
Cresc plasamentele în instrumente cu risc mare
Conform statisticii prezentate de APAPR – Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, adică organizația profesională a administratorilor de fonduri de pensii, structura de portofoliu a fondurilor de pensii private obligatorii a suferit modificări în ultimii ani.
Astfel, plasamentele în acțiuni listate, considerate a fi instrumente financiare cu grad ridicat de risc, au crescut de la o pondere de 19,7% din totalul portofoliului de pe Pilonul II, la finele lui 2017, la 22% din total, în data de 31 decembrie 2019.
De asemenea, ponderea plasamentelor în obligațiuni corporative, care pot prezenta un risc crescut de default, a crescut de la 3% din totalul portofoliului la 7,3%, în aceeași perioadă.
Iar expunerea fondurilor de pensii pe acțiunile și obligațiunile emise de companii face ca riscul de a pierde banii pensionarilor să fie direct corelat cu evoluția acestor valori mobiliare.
Așa s-a ajuns la situația ca problemele cu care s-au confruntat în 2019 giganții auto din Germania să pună o mare presiune pe administratorii de pe Pilonul II din România.
Prăbușirea dividendelor Daimler
De exemplu, trebuie notat faptul că trei fonduri de pe Pilonul II din România au plasat banii pensionarilor în acțiuni ale gigantului auto german Daimler, deținătorul Mercedes.
Doar că Daimler a fost afectată, ca toată industria auto din Germania, de un an 2019 deloc prielnic afacerilor din industria de profil.
Grupul auto german Daimler, producătorul autoturismelor şi camioanelor marca Mercedes Benz, a anunţat marţi o reducere semnificativă a dividendelor pentru anul 2019, după ce profitul său net anual s-a redus cu aproape două treimi afectat de măsurile de restructurare şi problemele în justiţie cu motoarele diesel.
Daimler a precizat că în 2019 profitul său net s-a redus la 2,7 miliarde euro, de la 7,6 miliarde euro în 2018, în timp ce profitul operaţional a scăzut până la 4,3 miliarde euro, de la 11,1 miliarde euro în 2018.
În consecinţă, constructorul auto german a decis să reducă dividendele până la 0,90 euro pe acţiune pentru anul 2019 de la 3,25 euro pe acţiune în exerciţiul precedent. Mai grav este că nici pentru 2020 nu se anticipează un reviriment pentru profiturile companiei.
Legea nu impune un risc scăzut
Conform unor informații din piață, cel puțin trei fonduri de pensii obligatorii administrate privat, însumând peste 3 milioane de participanți, au plasat bani în acțiuni ale Daimler, ceea ce le-ar putea afecta serios randamentul.
Trebuie menționat faptul că administratorii de pe Pilonul II nu sunt obligați, conform legii, să mențină un risc mediu sau scăzut asupra fondului de pensii pe care îl gestionează.
Conform legislației, fondurile de pensii private obligatorii au limite procentuale impuse pentru fiecare instrument financiar, în funcție de gradul de risc al instrumentului.
Gradul de risc al fondurilor de pe Pilonul II
În funcție de instrumentele alese de fiecare fond, acestea se pot clasifica în fonduri cu grad de risc scăzut, mediu sau ridicat.
Toate fondurile din Romania au optat pentru un grad de risc mediu, excepția fiind fondul de pensii obligatorii administrat de Generali,”Aripi”, care are grad de risc ridicat.
Riscul mai mare poate aduce profit mai mare, dar șansele de reușită sunt mai mici, proporționale cu riscul.
Gradul de risc mediu presupune un potențial profit mai scăzut decât în cazul gradului de risc ridicat, dar șansele de a ajunge la profitul potențial sunt mai mari.