Doliu în lumea filmului! O mare actriță s-a stins din viață. Toți românii se uitau la filmele ei. Regretata artistă a decedat la onorabila vârstă de 96 de ani. Aceasta a jucat în peste 70 de filme de-a lungul vieții ei.
Doliu în lumea filmului! Irene Papas s-a stins din viață
Doliu în lumea filmului! Irene Papas, celebra actriță de origine greacă, s-a stins din viață la onorabila vârstă de 96 de ani.
Tragicul anunț a fost făcut de către Ministerul Culturii de la Atena, citat de ziarul Kathimerini.
De-a lungul carierei de peste cinci decenii, aceasta a jucat în peste 70 de filme. Irene Papas a fost considerată un simbol prin excelență al frumuseții grecești și o reprezentantă a culturii mediteraneene în țări străine, interpretând personaje feminine puternice atât în piese de teatru, cât și în filme.
Irene Papas, pe numele său real Irene Lelekou, s-a născut pe data de 3 septembrie 1926 în satul Chiliomodi, de lângă orașul Corint (Grecia). Familia ei s-a mutat la Atena când ea avea doar șapte ani. Acolo a urmat cursurile Școlii Regale de Artă Dramatică.
Și-a început cariera de actriță pe scena teatrului din Grecia. A luat contact cu lumea filmului abia în anul 1951. Primul ei film a fost un rol mic în filmul lui Nikos Tsiforos „Îngeri căzuți” (1948). Peste câțiva ani, aceasta a interpretat rolurile principale din „Antigona” (1961) și „Electra” (1962), bucurându-se de aprecierea criticilor de film.
În 1961, Irene Papas a jucat în „Tunurile din Navarone”, iar în 1964 a jucat în „Zorba grecul”, care a catapultat-o la nivel internațional. Una dintre ultimele sale apariții cinematografice a fost în „Captain Corelli’s Mandolin” din 2001.
Irene Papas vorbea fluent limba greacă și limba italiană, realizând numeroase filme și în Italia, nu doar în țara natală. Opoziția sa față de dictatura militară din Grecia (1967-1974) a trimis-o, alături de alți artiști, în exil în Italia și la New York. Ea s-a întors când junta militară a căzut.
În 1995, a primit distincția de Comandor al Ordinului Phoenix din partea președintelui grec de atunci, Kostis Stefanopoulos. În 2018, s-a anunțat că suferă de cinci ani de boala Alzheimer.
Ministerul Culturii deplânge moartea actriței Valeria Seciu
Din nefericire, și țara noastră a pierdut o mare actriță în această lună. Ministerul Culturii de la București a transmis, recent, că marea actriță Valeria Seciu a părăsit scena teatrului cu aceeași discreţie şi eleganţă cu care ne-a bucurat la fiecare apariţie în sala de teatru sau pe micile ecrane. Ea a decedat la vârsta de 83 de ani, potrivit UNITER.
„Valeria Seciu a părăsit scena lumii, cu aceeaşi discreţie şi eleganţă cu care ne-a bucurat la fiecare apariţie în teatru sau micile şi marile ecrane. De la debutul din 1964 pe scena naţionalului bucureştean alături de regretatul Ion Caramitru, în rolul Veronicăi Micle, până la apariţia în „Pelicanul” (1994) regizat de Cătălina Buzoianu sau la rolul Ranevskaia din spectacolul „Livada de vişini”, a reuşit să îmbine graţia şi delicateţea cu o forţă artistică aşa cum rareori ne este dat să vedem.
Premiată, apreciată şi aplaudată, Valeria Seciu ne-a lăsat o moştenirea bogată şi a contribuit prin toată activitatea sa la conturarea galeriei marilor nume ale teatrului românesc! Gândurile noastre se îndreaptă către familie, prieteni şi toţi cei care au cunoscut-o pe Valeria Seciu! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a fost mesajul transmis de către Ministerul Culturii.