Este doliu în Biserica Ortodoxă. Arhiepiscopul, originar din Grecia, a fost spitalizat începând cu luna ianuarie din cauza deteriorării stării sale de sănătate. Spitalul Evangelismos din Atena a confirmat că Anastasios a murit din cauza insuficienței multiple de organe.
A fost o figură marcantă în Biserica Ortodoxă
Anastasios a fost o figură marcantă a ortodoxiei, conducând Biserica Ortodoxă din Albania timp de mai bine de 30 de ani. În perioada în care a fost arhiepiscop, el a reînviat și consolidat Biserica Ortodoxă din Tirana, care fusese grav afectată de regimul comunist ateu al dictatorului Enver Hoxha.
Datorită vârstei sale înaintate, Anastasios a fost spitalizat de mai multe ori în ultimii ani la Atena, unde trăiesc rudele sale, notează AFP.
În timpul pandemiei de COVID-19, în noiembrie 2020, arhiepiscopul a fost internat în Atena cu simptome asociate virusului. Cu o carieră dedicată activității religioase și cu o personalitate cunoscută pentru charisma și manierele sale afabile, Anastasios a fost apreciat atât în rândul credincioșilor, cât și al liderilor religioși internaționali.
În 2000, el a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace
În 2000, el a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace, fiind recunoscut pentru eforturile sale de reconciliere și consolidare a păcii.
Biserica Ortodoxă din Albania și credincioșii au exprimat o mare durere după decesul arhiepiscopului, care a lăsat o amprentă adâncă asupra comunității ortodoxe din regiune.
Anastasios a reînviat Biserica Ortodoxă din Albania
Potrivit sursei menționate, Anastasios a reînviat Biserica Ortodoxă din Albania, care fusese subminată de regimul autodeclarat „ateu” al dictatorului comunist Enver Hodja.
Sub dictatura lui Hodja (1945-1985), șapte arhiepiscopi, 111 preoți și opt călugărițe de diferite credințe au fost închiși sau executați.
Creștinii reprezintă 25 % din populația Albaniei majoritar musulmane, care se învecinează cu Grecia și unde trăiesc aproximativ 173.000 de creștini ortodocși.
Lui Anastasios îi plăcea să arate amprenta pe care un glonț de lunetist a lăsat-o pe fereastra biroului său în 1997, un an de tensiuni politice și sociale.
„Păstrez această fereastră pentru a-mi aminti că viața atârnă de un fir de ață. Nu trebuie să o irosim într-o singură zi”, a declarat el într-un interviu acordat în 2015.
În timpul mandatului său, a construit mai multe biserici, inclusiv imensa catedrală ortodoxă din capitala albaneză Tirana, și s-a concentrat pe consolidarea păcii, operațiunile de salvare și sănătate și protecția mediului.