Tragedie de nedescris în Egipt!

Un incendiu izbucnit într-o biserică a enoriaşilor copţi din Giza a omorât cel puţin 41 de credincioşi

Un incendiu a izbucnit duminică, 14 august, într-o biserică a enoriaşilor copţi din Giza. Autorităţile locale au dezvăluit că bilanţul victimelor este unul cu adevărat tragic: cel puţin 41 de morţi.

La rândul său, Ministerul Sănătăţii din Egipt a transmis că a identificat 55 de victime. Iniţial, se vorbea despre un număr de 35 de morţi şi 45 de răniţi, relatează agenţia de presă AFP.

Preşedintele Abdel Fattah al-Sissi a transmis imediat un mesaj pe pagina sa de socializare: „Am mobilizat toate serviciile de stat pentru ca toate măsurile să fie luate”.

Tragedia s-a întâmplat la biserica Abu Sifin, aflată în cartierul Imbaba din Giza. Din primele informaţii, se pare că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit, iar totul s-a produs când 5.000 de credincioşi se adunaseră deja pentru a participa la liturghie.

Incendiul a provocat imediat panică printre enoriaşii prezenţi la biserica respectivă, au precizat sursele citate.

 

Copţii din Egipt, deşi numeroşi, se plâng că sunt discriminaţi şi chiar au parte de represalii din partea islamiştilor

Deşi sunt în număr foarte mare în Egipt, copţii se plâng că nu au acces la unele funcţii şi deplâng o legislaţie foarte restrictivă în ceea ce priveşte construirea de biserici, ei considerând legislaţia privind construirea moscheilor drept mult mai liberală.

Acest subiect este unul sensibil în Egipt. Patrick Zaki, un activist copt pentru drepturile omului, a stat 22 de luni în detenţie, nu cu mult timp în urmă, pentru „transmiterea de informaţii false” în legătură cu un articol care dezvăluie încălcările drepturilor creştinilor în Egipt.

Populaţia coptă din Egipt a suferit represalii din partea islamiştilor, iar totul s-a înrăutăţit după îndepărtarea de la puterea de către Abdel Fattah el-Sisi în 2013 a preşedintelui islamist Mohamed Morsi. Au fost incendiate biserici, şcoli şi case.

Abdel Fattah al-Sissi, primul preşedinte al Egiptului care a participat în fiecare an la Liturghia coptă de Crăciun, a numit recent un judecător copt la conducerea Curţii Constituţionale, pentru prima dată în istorie.