15 oameni și-au pierdut viața din cauza inundațiilor care au avut loc în Italia
Numărul victimelor inundațiilor din Emilia Romagna crește la 15. Marți după-amiaza târziu, cadavrul unui bărbat, Fiorenzo Sangiorgi, a fost găsit în apele din zona Belricetto di Lugo, în provincia Ravenna, după ce dispăruse în data de 17 mai.
Asistența pentru populația afectată de inundații continuă 24 de ore pe zi. Mai au nevoie de asistență cele 23.067 de persoane care, la ora 12:00 pe 23 mai, au fost nevoite să-și părăsească locuințele: majoritatea 16.445, în zona Ravenna, apoi 4.462 în provincia Forlì-Cesena și 2.160 în zona Bologna.
În hoteluri și în structurile înființate de Primărie (școli și săli de sport) sunt primiți 2.694 de cetățeni; ceilalți și-au găsit locuri de cazare alternative (case secundare, prieteni și rude). În special, 2.094 în zona Ravenna, 351 în zona Bologna, 243 în zona Forlì-Cesena și 6 în zona Rimini.
603 drumuri din Italia rămân închise
În ceea ce privește traficul din Italia, 603 drumuri rămân închise, dintre care 197 sunt parțial închise și 406 în totalitate: 210 în provincia Bologna, 230 în provincia Forlì-Cesena, 119 în provincia Ravenna și 44 în provincia Rimini.
Sunt 1.634 de voluntari la lucru, în acest moment, în Emilia-Romagna. Dintre aceștia, 289 sunt voluntari din Emilia-Romagna, 670 aparțin organizațiilor naționale de voluntariat și 675 din coloanele mobile regionale din Trento, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Piemonte, Alto Adige, Lombardia, Lazio, Toscana, Abruzzo, Liguria, Valle d’Aosta și Umbria. Totodată, în provincia Ravenna sunt operativi 57 de voluntari activați în cadrul Mecanismului European de Mobilizare (Departamentul Național de Protecție Civilă): 25 de operatori din Slovacia și 32 din Slovenia, echipați cu pompe puternice de aspirare și kituri hidraulice.
Tot miercuri, coloana mobilă regională a pus la dispoziția serviciilor de sănătate din Solarolo (Ra) și Sant’Agata sul Santerno (Ra) două structuri modulare cu funcția de clinici mobile. Transportul la fața locului este operat de voluntari ANPAS. Toate persoanele care doresc să acorde un ajutor eficient în zonele afectate de vreme rea, trebuie să contacteze primăriile, pentru a organiza mai bine activitățile.
„Garantăm fondurile necesare satisfacerii nevoilor primare ale rețelei de sănătate și asistență teritorială și intervenim și asupra formării continue a personalului sanitar și asupra gestionării animalelor de către operatori, prevăzute în dispozițiile aflate în vigoare. Suntem alături de populație și de toți medicii, asistenții medicali, lucrătorii socio-sanitari și voluntarii angajați să asigure asistență și îngrijire în ciuda dificultăților”, a declarat ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, relatează RaiNews.
Ce măsuri au luat autoritățile italiene?
Prin Decretul de Lege în sprijinul regiunii Emilia Romagna, aprobat de Consiliul de Miniștri, sunt puse la dispoziție 8 milioane de euro pentru intervenții urgente de refacere și consolidare a unităților sanitare și intervenții de modernizare a rețelei de urgență spitalicești și teritoriale, compromisă de inundație.
De asemenea, în ceea ce privește creditele de formare pentru perioada 2023-2025 pentru formarea medicală continuă, se înțelege că acestea s-au realizat deja în proporție de o treime pentru toți profesioniștii din domeniul sanitar, care au continuat să își desfășoare activitatea profesională în perioada de urgență rezultată de inundațiile catastrofale.
În sfârșit, prevederea intervine pentru a revizui calendarul măsurilor privind identificarea și înregistrarea de către operatorii care administrează unități în care sunt prezente animale, permițând introducerea de informații privind evenimentele legate de propriile animale în cele 30 de zile următoarea termenelor obișnuite, fără aplicarea sancțiunilor legale prevăzute pentru nerespectarea termenelor.
Se confirmă obligația de identificare și înregistrare a animalelor, înainte de a le muta în afara unității, pentru a evita întârzierile în înregistrarea informațiilor esențiale pentru garantarea găsirii animalelor mutate, precum și pentru aplicarea eficientă a măsurilor de prevenție, monitorizare și controlul bolilor și situațiilor de urgență – epidemice și non-epidemice -, pentru a proteja sănătatea publică și animală.