Maria Lătărețu sau ”Privighetoarea Gorjului”, căci așa era cunoscută în istoria folclorului românesc, a făcut declarații teribile, de-a lungul timpului, despre tragediile vieții sale. Niciodată nu a putut fi fericită în adevăratul sens al cuvântului. Aflați prin ce chinuri a trecut.
Aflați care este drama ”Privighetorii Gorjului”
Maria Lătărețu a fost una dintre cele mai admirate interprete ale muzicii populare. Viața ar fi trebuit să-i aducă bucurie datorită carierei artistice impresionante, dar din păcate i-a adus chin, căci aproape toți copiii i-au murit.
Deși avea o profesie de invidiat, solista nu putea fi fericită pe deplin, deoarece, ca un blestem, copiii s-au stins din viață la scurt timp după naștere, printre aceștia aflându-se și două fetițe gemene.
”În viaţă nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii”, ar fi spus la un moment dat Maria Lătărețu unor apropiați. Ea a devenit pentru prima oară mamă în 1929, aducându-l pe lume pe Gicuțu. Din nefericire, acesta a decedat la doar doi ani.
În anul 1931, cântăreața a reușit să fie iar mamă, crezând că soarta va fi mai blândă cu ea. A născut un băiat, care a supraviețuit cel mai mult dintre frați, până în 2001.
,,Dintr-o curte a ieșit un câine care s-a aruncat asupra ei, a sfâșiat-o…”
A urmat sosirea pe lume și a celui de-al treilea copil, o fetiță, botezată Măriuca, dar la vârsta de 6 ani avea să înceteze și ea din viață, după ce a fost mușcată de un câine.
”Dintr-o curte a ieșit un câine care s-a aruncat asupra ei, a sfâșiat-o. Maria Lătăreţu a venit val-vârtej la Târgu Jiu şi a dus-o la spital, la profesor doctor Haznașu, unul dintre cei mai mari. Fusese mușcată de toată partea dreaptă: din scalp, urechea, gâtul, umărul, mâna.
Șansele de supraviețuire erau minime. Fetița a fost trimisă acasă în grija soțului Mariei, iar aceasta a plecat pentru o seară la București, unde avea un angajament”, ar fi declarat nora cântăreței, potrivit demamici.ro.
Maria Lătărețu a continuat șirul suferințelor când a rămas și fără fiică. După acest episod părea că din nou destinul îi aduce fericire, odată ce în 1935 le-a născut pe gemenele Polina și Maria, dar și ele au sfârși de mici, îmbolnăvindu-se de bronhopneumonie.
În 1937, Maria Lătărețu a mai născut un copil, al treilea băiat, pe care l-a botezat Tudor. Acesta a ieșit din pântecul mamei, prematur. Motivul a fost faptul că artista, însărcinată fiind, s-a împiedicat de o buturugă, la un eveniment, unde a fost chemată să cânte. Tudor a murit la doar câteva zile după naștere.
Marea cântăreaţă a fost nevoită să apară în spectacole chiar şi în condiţiile în care trecea prin drame uriaşe în viaţa de familie.
Întrebată la un moment dat de un organizator de ce plângea după ce a ieşit de pe scenă, Maria Lătărețu i-a răspuns: „Domnule, va rog să mă iertați. Mi-a murit fetița, iar mâine merg să o îngrop!”
Maria Lătăreţu a murit în 1972, ca urmare a unei congestii cerebrale, provocate de stres
Pe 23 septembrie 1972, Maria Lătărețu a părăsit această lume, după o viață marcată de suferințe. Ultimul său spectacol a fost în sala Căminului Cultural din comuna Românești, din județul Botoșani. Cauza decesului său ar fi fost congestie cerebrală, apărută ca efect al stresului.