Tragedia momentului în sistemul medical. Este doliu la nivel național. Un celebru medic a încetat din viață după ce a fost infectat cu noul coronavirus. Acesta a realizat numeroase premiere naţionale în domeniul medical.
Este vorba despre fostul şef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Mureş, profesor doctor Benedek Istvan, care s-a stins din viață marți, după ce a fost infectat cu noul coronavirus.
Totodată, acesta a fost și cel care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în anul 2001, şi a realizat numeroase premiere naţionale în domeniul medical.
Dr. Benedek Istvan era internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş şi urma să împlinească vârsta de 72 de ani în luna octombrie.
Sub conducerea sa, la Secţia Clinică de Hematologie a fost înfiinţat, în anul 2001, Compartimentul de Transplant Medular ocazie cu care aici au început să se efectueze atât transplant autolog cât şi alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă şi boli autoimune.
Primul transplant de măduvă din România
În luna septembrie a anului 2001, împreună cu colectivul secţiei clinice, dr. Benedek Istvan a realizat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, iar în anul 2003, aici au fost efectuate primele transplanturi din ţară la bolnavi cu leucemie acută.
De asemneea, în luna decembrie 2002, tot în premieră naţională, a fost înfiinţată prima selecţie imunomagnetică de celule stem, pentru evitarea contaminării celulelor stem cu celule leucemice, canceroase, iar în 2005 a fost efectuat primul transplant alogen de celule stem la adult în leucemie granulocitară cronică din România.
Centrul de Transplant din Târgu Mureş a fost acreditat în anul 2005 de către Comisia de Transplant al Ministerului Sănătăţii.
Tot sub coordonarea dr. Benedek Istvan, în septembrie 2007, la Târgu Mureş a avut loc o altă premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în scleroză multiplă, iar în octombrie 2007 s-a efectuat, tot în premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în boala autoimună.
Potrivit site-ului secţiei, în aprilie 2007, medicii din cadrul compartimentului, în colaborare cu Secţia Clinică Medicină Internă III – Compartiment Cardiologie şi grupa de medici specialişti din Viena, au participat la recoltarea măduvei osoase din cresta iliacă şi injectarea celulelor stem obţinute în arterele coronariene la pacienţi după infarct miocardic.
Primul transplant de celule stem
Succesul doctorului nu s-a oprit aici. În luna august 2013, la Târgu Mureş a fost realizat primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit.
„În cadrul secţiei sunt internaţi bolnavi din toate judeţele ţării, numărul acestora fiind în continuă creştere. Anual se fac peste 800 de spitalizări de zi, peste 1.200 de spitalizări continue, peste 100 de recoltări de celule stem, respectiv 70 de transplanturi inclusiv de la donatori neînrudiţi.
Secţia Clinică Hematologie dispune, în prezent, de un nr. de 20 paturi în 5 saloane, iar Compartimentul Transplant Medular de 8 paturi în boxe sterile cu aer de flux laminar şi în saloane”, se arată pe site-ul Secţiei Clinică de Hematologie din Târgu Mureş.