„Preşedintele AEP (…) a fost depistat pozitiv cu COVID-19 în urma testării Real-Time PCR efectuate astăzi, 1 decembrie 2020. Menţionăm că ieri, 30 noiembrie 2020, oficialul a mai efectuat un test rapid COVID-19 la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu ‘Dr. Nicolae Kretzulescu’, al cărui rezultat a ieşit negativ” , se arată într-un comunicat al AEP.

Preşedintele instituţiei îşi va desfăşura în continuare activitatea ca membru al Biroului Electoral Central (BEC) în regim de videoconferinţă, iar atribuţiile deţinute în cadrul AEP vor fi preluate de vicepreşedintele Zsombor Vajda. „Dat fiind acest context, preşedintele AEP a luat decizia de a transmite o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile) şi dă asigurări că activitatea de organizare a alegerilor va continua în ritm normal, astfel încât desfăşurarea acestora să aibă loc în condiţii optime, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară care se impun”, se relatează în comunicat.

Alegeri parlamentare 2020

Alegerile parlamentare din 2020 vor avea loc pe 6 decembrie, iar cu această ocazie sute de deputați și senatori vor fi aleși în funcție. În prezent, există 465 de parlamentari, dintre care 329 de deputați și 136 de senatori. În cadrul alegerilor parlamentare din Romania, prima diferență dintre senatori și deputați este legată de numărul acestora. Există 136 de senatori și 329 de deputați, iar asta ține de norma de reprezentare, fiind prevăzut un post de deputat la 73.000 de locuitori și un post de senator la 168.000 de români.

Nu există diferențe între senatori și deputați privind felul în care sunt aleși: vot universal în cele 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe și Municipiului București. Alegerile au loc o dată la 4 ani. Deputaţii beneficiază de imunitate parlamentară, care are ca scop garantarea independenţei acestora împotriva urmărilor judiciare şi garantarea libertăţii de gândire şi acţiune ale acestora. Deputaţii beneficiază de imunitate de la data validării mandatului. Imunitatea se păstreaza pe toată durata mandatului de parlamentar.