Tragedia din Odorheiu Secuiesc. Laszlo Sandor a fost pus sub control judiciar

Tragedia din Odorheiu Secuiesc. Laslo Sandor, administratorul companiei de construcții responsabilă pentru lucrările efectuate la internatul liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Acuzațiile care i se aduc includ ucidere din culpă, vătămare din culpă și executarea de modificări ale construcției, fără respectarea reglementărilor tehnice referitoare la stabilitate și rezistență. Laszlo Sandor este identificat de anchetatori drept primul responsabil pentru tragedia care a avut loc zilele trecute.

„El a coordonat nemijlocit lucrările de excavație și nu a respectat cotele prevăzute în proiect. A dispus să sape până în partea de jos a fundației, peste doi metri, deși adâncimea maximă prevăzută în proiecte era de cel mult un metru și zece centimetri”, precizează anchetatorii.

Laszlo Sandor
Laszlo Sandor (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

SC LARENO FA SRL a efectuat lucrările fără contract

Laszlo Sandor, administratorul firmei SC LARENO FA SRL, a efectuat lucrările fără contract la internatul liceului „Tamasi Aron”. Conform PRO TV, directorul economic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Stelian Vereș, a recunoscut deja că SC LARENO FA SRL lucra fără contract. Ar fi trebuit să desemneze un diriginte de șantier pentru supravegherea execuției, dar a decis să meargă pe încredere.

Laszlo Sandor este un om de afaceri prosper în județul Harghita, cu o cifră anuală de afaceri de aproximativ 7 milioane de lei. SC LARENO FA SRL a realizat numeroase proiecte pentru lăcașurile de cult și primăriile locale.

Cu toate acestea, lângă căminul Liceului „Tamasi Aron”, martorii oculari au declarat că au fost cel puțin doi muncitori cu excavatoare, însă niciun inginer. În plus, surse locale susțin ferm că Laszlo Sandor nu ar avea studii în domeniul construcțiilor.

Ce greșeli s-au comis?

Ionuț Pătraș (inginer constructor) a analizat proiectul tehnic de la locul tragediei, identificând erorile comise de Laszlo Sandor și echipa sa. Potrivit spuselor sale, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc a comis o eroare.

Conform normativului din 2014, nu a efectuat o expertiză tehnică a clădirii, înainte de a acorda autorizația de construcție.

„S-a săpat chiar lângă peretele de subsol al căminului fără protecție, fără sprijiniri și pe toată lungimea peretelui. Aici, în colț, nu era nimic de săpat. Nu înțeleg de ce au dezvelit fundația de aici”, a explicat Ionuț Pătraș.

„Nu trebuia să fie expertiză la autorizația pe care am emis-o. Acolo e specificat clar prin documentaţie că se poate lucra la 2,20 metri de la zidul clădirii. Nu e vorba de reabilitarea clădirii, este vorba de reabilitare exterioară”, a adăugat primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Arpad Galfi.