Programul Prima Casă, un program care a fost de succes ani de zile și care a impulsionat în mod decisiv piața imobiliară din România, este amenințat cu dispariția. Guvernul liberal aproape că a pus cruce celebrului program prin care sute de mii de români și-au cumpărat locuințe prin credite garantate de stat.
Guvernul liberal, prin vocea ministrului de Finanțe Florin Cîțu, s-a declarat de multe ori împotriva oricăror inițiative de tip programul Prima Casă din mai multe motive. În primul este un program eminamente „de stânga”, ce contravine unui program de guvernare liberal, iar în al doilea rând intervine și influențează piața imobiliară, fiind un program intervenționist care conduce la influențarea prețurilor la imobiliare.
Astfel, în proiectul de buget pentru 2020, sunt alocate doar 200 de milioane de lei pentru programul Prima Casă, de 10 ori mai puțin decât în 2019.
Decizia vine la scurt timp după ce Ministrul Finanțelor a catalogat ca neinteresant proiectul PSD, prin care programului „Prima Casă” i se atribuie un caracter social devenind „O familie, o casă.”
Cîțu este cunoscut pentru poziția sa împotriva intervenției statului în economie.
Aproape 300.000 de români și-au cumpărat locuință prin Prima Casă
Pe 18 septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de prim for legislativ sesizat, proiectul de lege pentru modificarea OUG 60/2009, prin care programului „Prima Casă” să i se atribuie un caracter social, devenind „O familie, o casă”.
Programul “Prima Casă” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția sau construirea unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.
De la lansarea, în 2009, a programului Prima Casă au fost acordate aproximativ 300.000 de credite pentru locuințe, garantate de stat.
Reprezentanții Băncii Naționale a României susțin că Programul Prima Casă a fost bine construit de la început, dar acum trebuie schimbat pentru că nu mai are integral un rol social. Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR, afirma în urmă cu câteva săptămâni că prin acest program se dau în prezent credite inclusiv pentru case de vacanță sau pentru apartamente de 300.000 euro.
De-a lungul timpului, criticii Prima Casă au reproșat faptul că programul a influențat prețurile de pe piața imobiliară, polarizând prețurile locuințelor în jurul valorii de 60.000 de euro, plafonul prevăzut de normele de creditare ale programului.