Violența domestică continuă să reprezinte o problemă gravă în România, cu efecte devastatoare asupra femeilor și familiilor. Gabriela Firea, europarlamentar PSD, a subliniat impactul acestei forme de violență, mai ales după incidentul recent din metroul bucureștean.
Gabriela Firea, europarlamentar PSD, a atras atenția asupra gravității violenței domestice, subliniind impactul devastator pe care acesta îl are asupra societății. Recenta agresiune din metroul bucureștean a stârnit reacții puternice, evidențiind necesitatea urgentă de intervenție și sprijin pentru victimele acestei forme de violență.
Violența domestică, o realitate alarmantă
Gabriela Firea a reacționat după un incident șocant petrecut în Capitală, unde un bărbat a agresat-o pe iubita sa într-un vagon de metrou, chiar în stația Piața Universității (vezi video mai jos).
„Am privit cu greu imaginile cu bărbatul care şi-a bătut iubita într-un vagon de metrou, chiar în staţia Piaţa Universităţii din Bucureşti. Mai grav este că a agresat inclusiv călătorii care au încercat să o scoată pe femeie din mâinile lui.
În calitatea mea de europarlamentar, membru în Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen a Parlamentului European, dar în primul rând ca femeie, mamă, soţie condamn cu fermitate orice formă de violenţă, verbală sau fizică adresată tuturor doamnelor şi domnişoarelor”, a transmis Firea pe Facebook.
Această situație îngrijorătoare scoate la iveală nu doar violența în sine, ci și atitudinea agresorilor, care nu ezită să comită acte de violență în public.
În calitate de membru al Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Parlamentului European, Gabriela Firea a subliniat că „violenţa domestică are urmări tragice”.
Potrivit datelor furnizate de aceasta, „doar anul acesta, în primele 8 luni, poliţiştii au intervenit în peste 87.500 de cazuri. Aproape jumătate dintre acestea au fost fapte penal, cu 5% mai multe faţă de anul trecut”. Aceste statistici subliniază gravitatea problemei și necesitatea de a lua măsuri urgente.
Impactul violenței asupra victimelor
Firea a evidențiat efectele devastatoare ale violenței domestice, menționând că „bătăile, abuzurile psihice sau fizice, orice urmă de agresivitate, controlul financiar au efecte ireversibile”. Aceasta atrage atenția asupra faptului că multe femei suferă în tăcere, fără a avea curajul să ceară ajutor.
„Şocant este că unii agresori nu se feresc să lovească în public. Situaţia de la metrou este un exemplu. Din fericire, în acest caz imaginile au apărut în public, autorităţile s-au putut autosesiza, iar Poliţia Capitalei a anunţat că a găsit agresorul şi se vor lua măsurile legale necesare în raport cu incidentul provocat.
Însă, sunt multe astfel de cazuri necunoscute şi sunt prea multe femei care suportă în tacere, fără să aibă curajul să ceară sprijinul”, a adăugat Firea.
În ciuda numărului mare de intervenții ale poliției, europarlamentarul subliniază că „sunt multe astfel de cazuri necunoscute și sunt prea multe femei care suportă în tăcere”.
Firea a încurajat persoanele care au asistat la incidente de violență să reacționeze.
„Felicit persoanele care au reacţionat şi care, până la urmă, şi-au pus propria viaţă în pericol. Toţi martorii unor astfel de scene ar trebui să reacţioneze şi să le semnaleze. Doar printr-o mobilizare cât mai mare putem face să nu se mai repete situaţiile de abuz în public.
Îndemn toate doamnele şi tinerele care trec prin abuzuri să anunţe autorităţile. Vor avea parte de sprijinul necesar, iar agresorii traşi la răspundere”, a afirmat ea.
Măsuri legislative și sprijin pentru victime
Firea a menționat, de asemenea, statisticile recente privind intervențiile poliției.
„În primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii au emis aproape 9.000 ordine de protecţie provizorii, peste 3.600 fiind confirmate de instanţele de judecată, iar peste 61% dintre infracţiunile reclamate au fost ‘loviri şi alte violenţe'”.
Aceste date indică necesitatea de a întări măsurile de protecție pentru victimele violenței domestice.
Un aspect pozitiv menționat de Gabriela Firea este extinderea sistemului brăţărilor electronice pentru agresori în 18 judeţe.
„E îmbucurătoare extinderea în 18 judeţe a sistemului brăţărilor electronice pentru agresori. Aşa, vom avea mai puţine încălcări ale ordinelor de protecţie, iar victimele pot fi apărate în timp real.”, a spus ea.
Firea a adăugat că „peste 1.000 de agresori au fost monitorizaţi electronic, numai în acest an”, subliniind că aceste măsuri contribuie la protecția victimelor și la responsabilizarea agresorilor.