Pe de altă parte, de ce muncim, dacă nici un sejur cât de cât civilizat nu ne-am permite? Așadar, cum se anunță anul acesta din punct de vedere al vacanțelor ne spune Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT.
”2025 se anunță un an normal din punct de vedere turistic pentru români, cu o creștere a cererii mai ales pe partea de outgoing – destinații externe. Pe plan extern, Grecia, Bulgaria și Turcia rămân destinațiile de top ale turiștilor români. În 2024, aceste țări au primit împreună, cei mai mulți turiști români, iar tendința este de creștere pentru 2025. Grecia rămâne cea mai solicitată destinație de către români, urmată îndeaproape de Turcia și de Bulgaria”, spune Bădulescu pentru Capital.
Șansa Schengen
”Inestimăm o creștere generală a circulației turistice a românilor, cea mai mare ascensiune a numărului total de rezervări față de 2024 va fi pentru Bulgaria și Grecia, țări cu care nu mai avem granițe”, precizează specialistul ANAT.
”Și pe partea de incoming, eliminarea granițelor terestre nu doar că facilitează turismul, dar aduce și beneficii economice intrarea României în spațiul Schengen terestru a generat o creștere semnificativă a rezervărilor early booking în prima parte a anului, față de aceeași perioadă a anului trecut. Eliminarea controalelor de frontieră facilitează accesul rapid în destinațiile preferate din Bulgaria și Grecia, stimulând tot mai mulți turiști să-și planifice vacanțele din timp. Deși e semnificative. Unitățile de cazare din zone turistice precum litoralul românesc, stațiunile montane de pe Valea Prahovei, Predeal și Poiana Brașov, Brașov, Transilvania ca regiune, dar și București vor beneficia de o cerere mai mare”, subliniază Bădulescu.
Vin mai mulți turiști la noi
Turiștii străini pot descoperi tradițiile și peisajele pitorești din satele românești fără constrângeri de mobilitate. Restaurantele, cafenelele, și magazinele locale vor beneficia de un flux mai mare de turiști.
”Însă avem nevoie de un buget mult mai mare de promovare, de 30 de milioane de euro anual (investiție care ar putea genera miliarde de euro în plus la buget în următorii ani), de strategii coerente de promovare și de un secretar de stat care să fie specialist în turism.
Revenind la preferințele românilor, preconizăm o creștere ceva mai mare a cererii pentru hotelurile de 4 și 5 stele, reflectând o preferință clară a turiștilor pentru servicii premium. De asemenea, pentru Bulgaria, Turcia și parțial Grecia, circa 50% dintre turiști vor opta pentru pachete all-inclusive, o tendință în creștere atât pe litoralul bulgăresc, pentru, Turcia dar și pentru litoralul românesc”, mai spune purtătorul de cuvânt.
Se mizează pe city break
De asemenea, va crește cererea pentru vacanțe de tip city break, alimentată de interesul crescut pentru destinații europene precum Roma, Barcelona, Viena, Istanbul și Paris. Această tendință indică dorința turiștilor români de a combina relaxarea cu explorarea culturală.
”Rezervările tip early booking au înregistrat o creștere mare în perioada octombrie – ianuarie față de aceeași perioadă a anului precedent, indicând faptul că românii doresc să beneficieze de reduceri substanțiale, care uneori ajung până la 40-50%, media fiind de 30%, și vor să-și securizeze hotelul preferat, destinația favorită.
Alte destinații solicitate sunt Egipt și Tunisia, către care agențiile de turism organizează și curse charter, așa cum o fac către insulele grecești sau către Turcia (Antalya, Bodrum, Kușadasi, Marmaris). De asemenea, sunt cereri în creștere către Spania, Malta și Cipru”, punctează Bădulescu.
Circuitele și viza SUA
Traian Bădulescu spune că, deși reprezintă o nișă, este în creștere și numărul turiștilor amatori de circuite și de croaziere. Turiștii preferă circuite mai lejere, cu mai mult timp liber pentru explorare pe cont propriu. Cu o durată medie de cazare de 11 nopți în cazul destinațiilor mai îndepărtate. Cei cu bugete mai reduse solicită circuite în Europa și în Orientul Apropiat (în special Turcia). Iar cei cu bugete mai mari solicită circuite pe continentele Asia, Africa, America de Sud și America de Nord. Ce destinație emergentă, dar pentru cei cu bugete mai ridicate, se observă o creștere pentru Australia.
”Firește, se înregistrează o creștere a cererii pentru Statele Unite ale Americii, datorită eliminării vizelor pentru români. Doar suntem în clubul celor statelor care beneficiază de programul Visa Waiver. România devine al 43-lea stat inclus în Programul Visa Waiver și primul din regiunea Mării Negre. Românii care aleg SUA optează pentru circuite tematice. Pentru vizitarea coastei de est (în special New York și Washington). Respectiv pentru croaziere cu îmbarcarea la Miami”, atrage atenția specialistul ANAT.
E adevărat, pe de altă parte, că turismul intern va înregistra o stagnare, din cauza înjumătățirii valorii voucherelor de vacanță. Altfel, ar fi continuat tendința de creștere. Datorită aderării la spațiul Schengen terestru și a eliminării granițelor cu Bulgaria, respectiv cu Grecia, s-ar putea ca litoralul românesc să nu mai înregistreze o creștere în acest an, deși cererea rămâne constantă.
La noi, plaje largi și tentația wellness
”Riviera Mării Negre este, până la urmă, destinația numărul unu a românilor în timpul verii. Vestea bună este că va continua lărgirea plajelor pe litoral în 2025 fiind aproape gata plaja din Costinești. Iar de anul trecut fiind lărgite deja plajele din Neptun și Olimp. De asemenea, în acest an, pe litoralul nostru vom avea 54 de hoteluri în regim all inclusive. Față de 51 în 2024”, ne aduce în atenție Bădulescu.
Încheiem cu observația că sporește cererea pentru stațiunile balneoclimaterice, de 4 stele, cu facilități de wellness și spa.