Traian Băsescu susține că desecretizarea informaţiilor privind anularea turului 2 al alegerilor prezidenţiale a fost o greşeală

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat decizia de desecretizare a informaţiilor privind anularea turului doi al alegerilor prezidenţiale, considerând-o „o mare greşeală”. Acesta susţine că documentele respective „nu aveau nicio valoare probatorie”, conţinând doar presupuneri.

„În ceea ce mă priveşte, aş spune că a fost o mare greşeală desecretizarea unor documente care nu aveau nicio valoare probatorie. Deci, CSAT-ul a făcut o mare greşeală. De fapt, decizia CSAT-ului, că nu a fost numai greşeala presedintelui, acolo au fost şi premierul, şi ministrul Justiţiei, şi ministrul de Finanţe, şi şefii serviciilor secrete… Ei au decis să desecretizeze nişte documente care dădeau nişte informaţii, dar nicidecum nişte probe”, a declarat Băsescu la Digi24.

Fostul şef al statului a subliniat că decizia CSAT de a desecretiza aceste documente a fost greşită, deoarece informaţiile au fost interpretate de electorat drept fapte certe.

Klaus Iohannis şi-a încheiat oficial mandatul la Palatul Cotroceni, predând interimatul funcţiei lui Ilie Bolojan. Acesta va asigura conducerea statului până la alegerile prezidenţiale din luna mai.

alegeri votare
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

 

Traian Băsescu trage semnalul de alarmă

Fostul președinte a avertizat asupra tendințelor expansioniste ale marilor puteri, subliniind necesitatea unei diplomații românești ferme și proactive. În acest context, a evidențiat importanța menținerii sprijinului american pentru stabilitatea regiunii, atrăgând atenția asupra riscurilor pe care le-ar implica o eventuală retragere a SUA din Europa.

O astfel de evoluție, în opinia sa, ar lăsa continentul vulnerabil în fața unei Rusii tot mai agresive, punând sub semnul întrebării capacitatea Europei de a gestiona singură provocările de securitate.

„Din păcate, la Casa Albă avem un agent imobiliar. Nu știu cât succes va avea: dacă va anexa Canada, dacă va câștiga Groenlanda, nu știu dacă va primi Canalul Panama, dar este sigur că este un moment critic și trebuie să-i spunem ce-i cu regiunea Mării Negre, pentru că altfel ne apropiem de o abordare a Americii care se apropie foarte mult de cea a lui Putin. Se uită la teritorii și vrea să le înșface.

Este extrem de dificil și diplomația românească trebuie să fie foarte agresivă în a clarifica lucrurile pentru că România, în relația bilaterală cu SUA, are baza de la Kogălniceanu pentru pușcașii marini, bazele aeriene, iar noi nu știm ce are Trump în cap”, a mai afirmat Băsescu.