Fostul președinte al României, Traian Băsescu, declara în urmă cu mai mulți ani că există țări mult mai corupte în Uniunea Europeană decât țara noastră.
“Astăzi vedem că toți demagogii spațiului Schengen și ai curățeniei și forței statelor din spațiul Schengen constantă că instituția s-a prăbușit pur și simplu. De ce? Și datorită corupției din spațiul Schengen. (…)
Cei care se uitau de sus la România, că ei sunt în Schengen. Uitați-vă că nu sunt în stare să-și protejeze frontierele, nu de anul acesta și nu de luna trecută, de vreo 3 ani. În schimb n-au încetat o clipă să dea lecții României. (…)
Sunt țări mai corupte decât România în interiorul UE. Vă rog să-mi spuneți în câte țări ați auzit de fraudarea banilor europeni? Vă dau scris că se fraudează mai rău ca în România”, spunea fostul președinte al României în anul 2015.
Ungaria și Polonia au probleme mai mari de securitate
O analiză efectuată de Deutsche Welle arată că țări precum Ungaria și Polonia au probleme mai mari de securitate, acestea nefiind singurele.
Aceeași analiză arată că în Spațiul Schengen au apărut niște tendințe precum corupția, exonerarea înalților oficiali, justiția inconsistentă și influențată politic și punerea drepturilor femeilor și minorităților între paranteze. Potrivit analizei Deutsche Welle, aceste tendințe aparțin unor extremiști ajunși la putere în statele membre ale Spațiului Schengen.
Va avea loc o dezbatere aprinsă în Parlamentul European privind extinderea spațiului Schengen
Într-o altă ordine de idei, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că va avea loc o dezbatere aprinsă în Parlamentul European, cu privire la extinderea Spațiului Schengen, după ce România nu a fost acceptată.
“Liderii celor mai mari 3 grupuri din Parlamentul European (PPE, Socialiștii și Renew) au agreat să solicite, de comun acord, săptămâna viitoare o dezbatere în Parlament privind tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spațiului Schengen. Sunt convins că Parlamentul European va fi unit de partea României”, a transmis Siegfried Mureșan.
Amintim că acesta a criticat dur decizia Austriei de a vota împotriva României.
“Austria declară că a votat împotriva aderării României și extinderii spațiului Schengen fiindcă spațiul Schengen nu este funcțional. Austria uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croației la spațiul Schengen, deci pentru extinderea spațiului Schengen.