De la 1 octombrie anul curent, contribuţiile sociale vor scădea cu 5 puncte procentuale după ce preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea pentru modificarea Codului Fiscal. Șeful statului a adăugat că nu o va ataca la CCR pentru că legea este simplă, nu pune probleme de constituționalitate și s-ar pune într-o situație penibilă.
„Probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul de la fondul de pensii. Dar pentru 2015, deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei noi la 17,5 miliarde de lei noi, ceea ce însemană un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 miliarde de lei. În afară de acest deficit, România mai are câteva obligații, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care în 2015 trebuie să reducem deficitul cu 0,8 – 0,9% din PIB, alte 5 mld. de lei. În 2015 trebuie să avem o creștere de cel puțin 0,3% din PIB la apărare, alte 2,5 mld. lei“, a declarat Traian Băsescu.
În prezent, cotele plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii sunt de 20,8% pentru condiţii normale de muncă; 25,8% pentru condiţii deosebite de muncă; 30,8 % pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.
Pentru ultimele trei luni ale acestui an, golul de venituri la buget este evaluat la 1,12 miliarde lei. Pentru 2015, este estimat la 6,48 miliarde lei, pentru 2016 la 6,82 miliarde lei, iar pentru 2017 la 7,18 miliarde lei.
Potrivit preşedintelui, în cazul în care acordul cu FMI continuă (acesta se încheie în mai 2015), trebuie crescut gradul de cofinanţare cu 10% la toate proiectele. Această creştere presupune, după evaluarea lui Traian Băsescu, încă cel puţin 2,5 mld. lei.
„Dacă le luăm pe toate la un loc, avem 15 mld. lei. Din experiență afirm că acest lucru nu e posibil, 15 mld. lei înseamnă 3,2 mld. euro în plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins“, a subliniat preşedintele României.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că intervenţia Guvernului în ceea ce priveşte crearea locurilor de muncă este obligatorie şi că afirmaţia contrară a ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, arată 'incompetenţă profundă'.
'Prima minciună care arată incompetenţă profundă este legată de cea că nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. (…) Vreau să le spun că mai ales în situaţii dificile, când economia nu este într-o creştere naturală generată de o piaţă favorabilă, singura soluţie este intervenţia statului pentru crearea de locuri de muncă. Intervenţia guvernamentală este obligatorie', a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
El a susţinut că Guvernul este profund incompetent.
'Avem un Guvern profund incompetent, fie că vorbim de prim-ministru, fie de ministrul Finanţelor, iar incompetenţa este cu atât mai gravă când resursele le ai pe masă', a afirmat şeful statului.
Preşedintele Băsescu a arătat că Guvernul are bani europeni pentru crearea de locuri de muncă.