Traian Băsescu explică ce tipuri de bunuri erau incluse în Tezaurul României de la Moscova
Traian Băsescu dezvăluie informații noi despre Tezaurul României de la Moscova. Acolo se află ceva ce are o valoare mai mare decât aurul, spune el!
Traian Băsescu a făcut afirmații uluitoare cu privire la tezaurul sustras al României! Conform fostului președinte, zecile de tone de monede furate de ruși au o valoare mult mai mare decât cea a aurului din care sunt fabricate.
Totodată, fostul președinte a precizat că majoritatea operelor de artă și a actelor trimise la Moscova au fost recuperate. Potrivit lui, acest lucru s-a întâmplat în principal între anii 1934 și 1956. Astfel, rezoluția recent adoptată de deputații europeni se referă în special la recuperarea aurului, potrivit declarațiilor lui Traian Băsescu.
El vorbește despre cele două componente ale tezaurului:
„Tezaurul acesta a avut două componente. Una legată de lucrări de artă (…) documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești (…) și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. 91,5 tone de aur fin în monede în cea mai mare parte.
Valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. Reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față pe o piață în care aurul joacă sus și jos. Există un document prin care guvernul țarist de la momentul la care s-a făcut predarea garantează transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur”, a afirmat Băsescu.
@drepturileromanilor4 #romania🇷🇴 #viralvideo #moldova🇲🇩 #romanii #tezaur #traianbasescu #fy ♬ sunet original – drepturile românilor
Cum a ajuns tezaurul României în Rusia
Traian Băsescu a detaliat că în anul 1916, în timpul Primului Război Mondial, România se confrunta cu o ocupare de proporții, având aproximativ 80% din teritoriu ocupat. Acest fapt a determinat Guvernul să se retragă la Iași.
Din precauție, întrucât exista temerea că tezaurul ar putea cădea în mâinile dușmanilor și ar putea fi utilizat în scopuri militare împotriva României, Guvernul de la București a decis să accepte oferta Guvernului Rusiei de a muta tezaurul la Iași. Astfel, pentru a asigura siguranța patrimoniului național, tezaurul a fost transportat la Iași și ulterior trimis la Moscova.
Tezaurul României de la Moscova este termenul folosit pentru a descrie aceste bunuri confiscate de Uniunea Sovietică și transferate în Uniunea Sovietică, care a refuzat să le returneze României după încheierea războiului.
De-a lungul anilor, chestiunea restituirii Tezaurului României de la Moscova a rămas un subiect de dispută diplomatică între România și Rusia (succesoarea legală a Uniunii Sovietice). România a făcut eforturi repetate pentru a obține restituirea acestor bunuri, însă până în prezent, nu s-a ajuns la o soluție definitivă și completă în această chestiune.