Fostul președinte a explicat ce s-a întâmplat, de fapt, cu flota românească. Astfel, Traian Băsescu a subliniat că nu există niciun document de vânzare pe care să se afle semnătura lui.
Traian Băsescu, dezvăluirea momentului despre flota românească. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu navele?
Potrivit informațiilor oferite de fostul președinte al României, flota a fost transferată în 1991 la Fondul Proprietăţii de Stat pentru a fi privatizată, vândută.
„Flota a fost transferată în 1991 la Fondul Proprietăţii de Stat pentru a fi privatizată, vândută. Navrom, Romline şi Petromin au fost transferate din coordonarea Ministerul Transporturilor la FPS pentru a fi vândute. Au fost N licitaţii organizate unele de Navromar, altele vândute direct pe unde se aflau, ipotecate, luate credite pe ele, dar ele au fost la FPS.
Arătaţi-mi o singură aprobare semnată de Băsescu pentru vânzare nave. Pentru o singură navă măcar. Când eşti omul ruşilor, nu pui o bază militară americană la Kogălniceanu, americanii nu-s în România în cadrul programului NATO, ci în parteneriatul dintre cele două ţări, România şi SUA. Cei 2000 de puşcaşi marini de la Kogălniceanu nu sunt în misiune NATO”, a declarat Traian Băsescu la România TV.
Autoritățile nu pot exploata o navă comercială 47 de ani
De asemenea, acesta a ținut să sublinieze că vârsta medie a flotei era, la momentul respectiv, de 17 ani şi jumătate. Din acel moment au trecut 30 de ani, iar autoritățile nu pot exploata o navă comercială 47 de ani, a mai spus Băsescu, care a explicat că timpul de exploatare este de 20 de ani.
„Navele aflate în procesul de privatizare vândute de FPS oricum nu mai plutesc la ora asta, vârsta medie a flotei era 17 ani şi jumătate şi de atunci au mai trecut 30 de ani, nu ai cum să exploatezi o navă comercială 47 de ani. 20 de ani e timpul de exploatare. După 20 de ani nu mai poate fi asigurată pentru că în 20 de ani la câte valuri a luat corpul navei se şubrejeşte”, a completat Traian Băsescu.
În altă ordine de idei, amintim că Traian Băsescu nu a părăsit vila de protocol, motivând că nu se poate muta deoarece noul său apartament nu este mobilat complet şi nici nu are bibliotecă pentru cărțile sale.