Traian Basescu acuza nerestructurarea Termoelectrica

Basescu a aratat ca Bucurestiul este "o piata uriasa" pe seama careia Termoelectrica regleaza pierderile de la nivel national. Potrivit liderului PD, modernizarea sistemului de distributie ar pune Termoelectrica "intr-o dificultate extraordinara". Aceasta este si explicatia pierderilor la nivel national si pentru care Ministerul Industriei nici nu vrea sa auda de trecerea termocentralelor Bucurestiului la administratia locala, dar bucuros le da pe cele de la Vaslui, Botosani sau Cluj", a fost de

Basescu a aratat ca Bucurestiul este „o piata uriasa” pe seama careia Termoelectrica regleaza pierderile de la nivel national. Potrivit liderului PD, modernizarea sistemului de distributie ar pune Termoelectrica „intr-o dificultate extraordinara”. Aceasta este si explicatia pierderilor la nivel national si pentru care Ministerul Industriei nici nu vrea sa auda de trecerea termocentralelor Bucurestiului la administratia locala, dar bucuros le da pe cele de la Vaslui, Botosani sau Cluj”, a fost de parere Basescu.

Ordonanta privind modul de functionare a societatilor de credit ipotecar
Societatile de credit ipotecar vor avea un capital social minim, reprezentand echivalentul in lei al sumei de trei milioane de euro si vor fi obligate sa raporteze trimestrial Bancii Nationale a Romaniei structura portofoliului de creante ipotecare, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate de Guvern. Actul normativ stabileste ca noile entitati vor functiona ca societati pe actiuni. In acest sens, actiunile emise de respectivele societati vor fi numai actiuni nominative. Institutiile vizate de ordonanta vor avea ca obiect de activitate acordarea de credite de tip ipotecar si realizarea activitatilor conexe, incluzind administrarea de portofolii de credite ipotecare, executarea sau valorificarea creantelor ipotecare sau privilegiate, respectiv a bunurilor ce fac obiectivul garantiilor sau privilegiilor aferente.     

Clarificarea legii impotriva fumatului
Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) pregateste o ordonanta de urgenta care sa clarifice unele prevederi ale legii referitoare la interzicerea fumatului in locurile publice, a declarat Alexandru Rafila, director general in minister. „Aceasta lege a intrat in vigoare, numai ca nu poate fi aplicata deoarece prezinta cateva neconcordante”, a spus Rafila. Pentru rezolvarea tuturor acestor aspecte neclare, va fi emis un proiect de ordonanta de urgenta care sa faca legea operabila, a precizat el, adaugand insa ca legea nu prevede aparitia unor norme. Rafila a enumerat cateva din situatiile la care va face referire ordonanta. Spre exemplu, intr-un capitol de lege se precizeaza ca sanctiunile pentru cei care nu respecta actul normativ sunt la o anumita pagina, dar, de fapt, ele se gasesc la alta. Apoi, legea face referire la determinarea cantitatii de noxe, dar nu este trecuta limita maxima admisa, a spus Rafila.
    
Strategia de privatizare a Petrom va fi aprobata anul viitor
Guvernul va aproba strategia de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom la inceputul anului viitor, dupa ce acest document va fi finalizat de consultantul pentru privatizare, au declarat surse guvernamentale. Consultantul, format din bancile Credit Suisse First Boston si ING Bank, va intocmi o analiza din punctele de vedere comercial, tehnic, financiar si de mediu si un raport privind valoarea de piata a societatii. Oficialii Ministerului Industriei si Resurselor au declarat, recent, ca anuntul de privatizare a SNP Petrom va fi publicat pana la sfarsitul lunii martie 2003. Potrivit acestora, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare intentioneaza sa achizitioneze cel mult 5% din actiunile Petrom, existand posibilitatea ca un pachet suplimentar de actiuni sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce pachetul majoritar de actiuni va fi vandut catre un investitor strategic, conform obligatiilor asumate in acordul PSAL II.

Fondurile Sapard cheltuite necorespunzator trebuie rambursate
Fondurile comunitare alocate prin programul Sapard care nu vor fi cheltuite corespunzator destinatiei prevazute in acordurile de finantare vor fi rambursate, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Alan Wilkinson, seful unitatii Sapard a Comisiei Europene. „Nu dorim sa ne implicam in procesul de selectie a proiectelor, dar va exista un control al activitatii agentiilor Sapard din cele zece tari, implicit a Agentiei Sapard din Romania. Pana in prezent nu a fost vorba de fonduri semnificative, dar in cazul a cinci tari in care programul se deruleaza, unele sume au fost cheltuite necorespunzator si statele respective au fost nevoite sa le ramburseze”, a explicat Wilkinson. Proiectele care sunt depuse la Agentia Sapard, precum si conturile si operatiunile financiare ale acesteia vor fi supuse unor verificari la sfarsitul fiecarui an financiar, de catre Comisia Europeana.

La Bistrita au fost construite 150 de locuinte prin ANL
Un numar de 152 de locuinte construite prin ANL au fost inaugurate, miercuri, la Bistrita, de secretarul de stat in Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Sergiu Sechelariu. Valoarea totala a investitiei depaseste 150 de miliarde de lei. De asemenea, in prezenta lui Sechelariu, sase apartamente ANL din Beclean (judetul Bistrita-Nasaud) au fost acordate unor tineri proveniti din casa de copii din localitate. „Noi am modificat criteriile de acordare a locuintelor ANL, astfel incat acesti tineri care au urmat studii superioare sa poata primi o locuinta, pentru ca nu ar fi avut nici o sansa sa-si cumpere”, a declarat primarul orasului Beclean, Nicolae Moldovan.

Oltchim ar putea trece la Ministerul Industriei
Societatea Oltchim ar putea fi transferata in proprietatea Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), pentru a fi inclusa in cadrul unei strategii de dezvoltare in domeniul petrochimic, segment economic cu o valoare adaugata mare, a declarat intr-o conferinta de presa presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), Ionel Blanculescu. „Domeniul petrochimiei are o valoare adaugata mare si este posibil ca Executivul sa aprobe o strategie privind dezvoltarea acestui sector. Este vorba de o conceptie integrata, care va fi gestionata de Ministerul Industriei. Transferul de proprietate se refera numai la obiectul principal de activitate al combinatului, restul activelor urmand sa fie vandute”, a mai spus Blanculescu. Trecerea in proprietatea MIR se va realiza dupa ce AVAB va efectua conversia datoriilor in actiuni, devenind actionarul majoritar al combinatului. Potrivit presedintelui AVAB, prin conversia datoriei in actiuni, institutia de recuperare va detine peste 90% din actiunile Oltchim.