Traian Băsescu, sfaturi de aur pentru tânăra generație

La conferința educațională VREM, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit despre succesul în carieră.

În discursul său, a subliniat importanța sănătății și a competenței profesionale în viață. A fi sănătos și un bun profesionist sunt elemente esențiale pentru atingerea obiectivelor personale deoarece oferă resurse financiare și stabilitate. Banii se obțin prin muncă, nu prin jocuri de noroc. Aceste două aspecte, sănătatea și profesionalismul, garantează succesul în viață.

„Este o plăcere să mă întâlnesc cu voi. Este o plăcere să mă întâlnesc cu generația tânără. Ce am observat în perioada aceasta pe care am trăit-o trepidant de la intrarea în Academia Navală și până acum: în viață sunt două lucruri esențiale. Primul este sănătatea și al doilea este să fii un bun profesionist.

Dacă ești sănătos și un bun profesionist, cu siguranță o să-ți atingi și obiectivele personale, pentru că vei avea resurse financiare, vei avea bani. Banii nu se pot face nici la poker, nici la jocuri de noroc, ci se fac muncind. Aceste două lucruri, sănătatea și profesionismul, sunt cele care își garantează succesul în viață”, a zis el, sâmbătă, în cadrul conferinței educaționale VREM, ediția șapte.

Traian Băsescu le-a transmis elevilor că în viață este crucial să fie buni. Numai așa vor avea resursele materiale și libertatea de a-și alege direcția, fără a fi subordonați altor oameni. El și-a exprimat regretul că nu a avut ocazia să împărtășească aceste învățăminte când era mai tânăr. Totuși, după 50 de ani de serviciu, își propune să împărtășească experiența sa cu generația tânără pentru a o ghida în calea succesului.

„Îmi pare rău că nu le-am putut spune (n. red. aceste lucruri) când eram mult mai tânăr, dar arunci nu ajunsesem să trag concluziile acestea la 72 de ani, după 50 de ani de serviciu pe cartea de muncă. (…) O să-mi dedic perioada următoare, după ce îmi voi termina mandatul de europarlamentar, întâlnirilor cu generația tânără, pentru că este cel mai important lucru pe care îl pot face”, a mărturisit el.

Cum se gestionează dezorientarea?

Elevii l-au întrebat și cum să gestioneze dezorientarea. El i-a îndemnat să se uite la meseriile cerute pe piața muncii și să aleagă cu încredere direcția profesională dorită înainte de a termina liceul și Bacalaureat.

„Nu aveți de ce să fiți dezorientați. Uitați-vă la meseriile care se cer. Luați nomenclatorul de meserii și spuneți ce vreți să faceți. Înainte de a termina liceul și de Bacalaureat trebuie să știți ce vreți să faceți. Nu puteți să-mi spuneți că la 17-18 ani nu știți!”, a zis fostul lider de stat.

Despre conferința educațională V.R.E.M.

V.R.E.M. este acronimul de la „Viitorul României Este în clasa Mea”. Denumirea sa vrea să sublinieze responsabilitatea şi importanţa modelării caracterului şi minţilor tinerilor aflaţi în faţa creionării propriului viitor.

Ei reprezintă „Viitorul”, timpul prezent „Este” cel asupra căruia încă avem putere, iar „clasa Mea” este mesajul prin care suntem direct implicaţi în acest proces de formare al elevilor. Viitorul acestor copii va fi cartea noastră de vizită şi ceea ce vom lăsa în urmă ca naţiune.

Ţelul acestei conferințe educaționale este de a reuni oameni de știință din domeniul educaţiei, profesori, studenţi, masteranzi, consilieri educaţionali, experți în domeniul învățământului, administratori, absolvenți și reprezentanți ai organizaţiilor societății civile şi economice, pentru a împărtăși și discuta despre contribuţiile teoretice din mediul ştiinţific, practic și cele din practica educaţională.

Organizatorul conferinței educaționale V.R.E.M. este Elena Dana Constantinescu, profesoară de limba engleză la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”.

Dana Constantinescu
Elena Dana Constantinescu (SURSA FOTO: E. D. Constantinescu)