Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au atins luni seară cote maxime după ce președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul prin care recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Pe de altă parte, fostul președinte al României, Traian Băsescu spune că planul este cu totul altul.
Într-un interviu acordat la România Tv, Traian Băsescu a vorbit despre planurile pe care Rusia le are cu Ucraina. Fostul președinte este convins că Ucraina nu va fi niciodată invadată, el făcând referire la numărul militarilor ruși care au fost mobilizați.
Totodată, acesta a explicat și motivele clare pentru care o eventuală invazie este exclusă. Traian Băsescu spune că Vladimir Putin doar a vrut consolidarea autonomiei în Lugansk şi Doneţk și a introdus trupe de menținere a păcii.
El a adăugat că obiectivul lui Putin nu este acela de a avea alte milioane de oameni ”de hrănit” dintr-o țară ocupată ci mai degrabă să ” facă un cap de pod pe care-l va extinde pe sudul Ucrainei până la Chilia, până la braţul Chilia, braţul de nord al Dunării”.
„Aşa cum am spus în mod repetat, Ucraina nu va fi invadată pentru că nu poţi să invadezi o ţară ca Ucraina cu 150.000 – 170.000 de militari. Îţi trebuie cel puţin jumătate de milion.
Planul real al lui Vladimir Putin
Ucraina e cea mai mare ţară din Europa, după Rusia, dacă vreţi. Putin a mers pe ceea ce spuneam acum câteva zile, pe consolidarea autonomiei în Lugansk şi Doneţk. Le-a recunoscut ca ţări, a introdus trupe de menţinere a păcii, dar nu va invada Ucraina. Obiectivul lui Putin nu este să aibă de hrănit încă 40 de milioane de cetăţeni într-o Ucraină ocupată.
Obiectivul lui Putin e să-şi facă un cap de pod pe care-l va extinde pe sudul Ucrainei până la Chilia, până la braţul Chilia, braţul de nord al Dunării, atunci când condiţiile îi vor permite.
Deocamdată şi-a creat în sistem bilateral – el şi noile republici Lugansk şi Doneţk – şi-a creat cadrul legal pentru a introduce trupe în teritoriul Ucrainei, sub denumirea de trupe de menţinere a păcii. Poate vi se pare cunoscută această denumire pentru trupele din Transnistria. Nimic nou sub soare!”, a declarat Traian Băsescu, în direct la România TV.
Un alt aspect punctat de fostul președinte l-a reprezentat faptul că situația de acum nu este una singulară. Acesta susține că a mai fost un moment în care ţările occidentale au făcut „concesii” faţă de Rusia.
Traian Băsecu precizează că niciodată Europa nu a fost ”serioasă” când s-a vorbit despre sancțiuni pentru Vladimir Putin și tocmai aceste situații au dus la ce se întâmplă în prezent.
„Între timp a fost un lung şir de concesii, un extraordinar lung şir de concesii. A fost ocupată Osetia de Sud şi Abhazia în 2008 şi lumea occidentală s-a făcut că sancţionează Rusia. A fost ocupată Crimeea în 2014 şi lumea occidentală s-a bătut că sancţionează Rusia, impunând sancţiuni Crimeei. De râsul lumii!
În schimb, în acelaşi timp, au mers afacerile marilor companii europene cu Rusia, fie că vorbim de companii germane, de companii italiene, franceze, austriece, olandeze.
Europa nu a fost serioasă în a-l sancţiona pe Putin de la bun început. Au simulat doar c-ar impune sancţiuni. Ori aceste compromisuri făcute continuu ne-au adus aici”, a afirmat Traian Băsescu.
Cum a ”îmbogățit” Europa Rusia
Fostul președinte susține că în tot acest timp, Europa a devenit dependentă de gazul rusesc, chiar dacă SUA a oferit gaze lichefiate, motivul invocat fiind diferența de preț.
În acest sens, Băsescu este de părere că ”de dragul gazelor de la Gazprom”, Europa a dat Rusiei toți bani de care are nevoie pentru a-și construi armata pe care o are acum.
„Mai mult decât atât, ne-am accentuat în ultimii ani dependenţa de gazul rusesc în condiţiile în care SUA au oferit Europei posiblitatea să importe gaze lichefiate. Atunci Europa a spus că sunt mai scumpe decât cele de la Gazprom.
Da, atunci erau mai scumpe, acum au devenit mai ieftine decât ceea ce dă Gazprom. De dragul gazelor de la Gazprom am dat Rusiei suficienţi bani pentru ca azi să aibă o armată cu care să fie gata să-i impună voinţa asupra unor state independente”, a mai precizat el.
În cadrul interviului acordat, fostul președinte a fost întrebat dacă există posibilitatea ca Rusia să taie gazul. În acest sens, Băsescu susține că Europa ar face față oricărei situații de acest tip.
„Cred că ar trebui să le tăiem noi lor banii de gaze. Nu cred că Europa nu se va putea descurca. Vom face faţă şi unei închideri a gazelor pentru că asta a fost instrumentul de şantaj dintotdeauna – gazele şi afacerile marilor firme europene cu Rusia”, a menţionat fostul preşedinte.