România trebuia să fie în Schengen de 10 ani

România ar fi putut intra în Schengen de acum câțiva ani, spune Traian Băsescu. Invitat la Prima News, fostul președinte al României a declarat că aderarea României și Bulgariei la Schengen ar fi trebuit să aibă loc la data de 1 octombrie 2012.

Acesta spune că intrarea în Schengen nu a mai avut loc atunci din cauza suspendării sale din funcție.

„Știți că am avut această recompensă pe masă în 2012. Cine vrea să ia concluziile Consiliului European, de șefii de stat și de guvern, fără nici o obiecție. Scrie acolo clar: aderarea în Schengen a României și Bulgariei. Trebuia să se producă la 1 octombrie. Din păcate, a apărut suspendarea din 2012. România a căzut din condiția de stat de drept și și-au mai amintit de noi în 2024 cu Schengen. Eram de 10 ani intrați în Schengen”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu
Traian Băsescu/SURSA FOTO: Facebook/Traian Băsescu

România a intrat în Schengen în 2024

Între timp, România a intrat în Schengen, dar doar cu granițele aeriene și maritime. Călătorii români care pleacă în vacanțe în țările membre UE nu vor mai trebui să stea la controlul de frontieră din aeroporturi.

Totuși, autoritățile au anunțat că vor exista controale la întâmplare în care se vor verifica documentele diferitelor persoane.

România a intrat în acest fel în Schengen la data de 31 martie 2024. Decizia a fost luată după ce, în decembrie 2022, Austria s-a opus intrării României și Bulgariei în Schengen.

air schengen aeroportul otopeni
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Angajații MAI au intervenit la 4.058 de evenimente

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță pe site-ul oficial că angajații MAI au intervenit într-un total de 4.058 de situații. Din numărul total, 2.598 au fost asociate cu menținerea ordinii publice. 1.460 au fost legate de situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control pentru un total de 80.505 persoane care au intrat în țară, inclusiv 7.922 de cetățeni ucraineni. De asemenea, pe sensul de intrare în România, au trecut frontiera 30.610 mijloace de transport.

Din data de 31 martie 2024, polițiștii de frontieră de la aeroporturi și porturi maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc între statele din spațiul Schengen, ceea ce înseamnă că nu se mai păstrează o evidență a acestor pasageri.

„În ultimele 24 de ore, în aplicația eDAC, au fost efectuate 29.903 verificări, fiind returnate 59 de alerte, dintre care 5 referitoare la persoane date în urmărire, 5 la persoane dispărute, 8 la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 9 referitoare la obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.”, arată MAI.