În opinia lui Traian Băsescu, această retragere ar putea fi riscantă pentru România, mai ales acum, când țara noastră investește în înarmare și în dezvoltarea industriei de apărare.

Traian Băsescu admite că există argumente valide în favoarea poziției lui Trump

Totodată, Băsescu admite că există și argumente valide în favoarea poziției lui Donald Trump, mai ales în contextul în care Statele Unite sunt o superputere militară, iar alte state, cum ar fi China, continuă să își construiască armate puternice cu ajutorul taxelor populației lor.

„Da, eu cred că este posibil, Trump e pe cont propriu. America nu mai are nevoie de prieteni și aliați. Va vedea ce înseamnă să nu-i ai, va vedea în mod categoric. Va vedea ce înseamnă să-ți batjocorești aliații tradiționali, să-i tratezi ca pe ospătari la care le arunci un ciubuc, când te ridici de la masa. Ăsta-i tratamentul pe care l-a aplicat Trump aliaților lui de zeci de ani. Și va vedea ce înseamnă când nu-i ai, pe deoparte.

Pe de altă parte, eu nu pot să nu țin cont de faptul că o retragere a Statelor Unite din schema de securitate a Americii este riscantă pentru noi toți, pentru că mai avem nevoie, acum, când ne-am hotărât să cheltuim pentru înarmare, mai avem nevoie de patru-cinci ani în care să ne punem pe picioare industria de armament.

Pe de altă parte, să știți că este și o zonă unde îi dau dreptate lui Trump. Uitați-vă și dumneavoastră la realitățile lumii. În ultimii 40 de ani America a investit. E extrem de puternică din punct de vedere militar. Cu cele 11 portavioane cu propulsie nucleară domină tot Oceanul Planetar, toate au la bord câte 100 de avioane. Toate au la bord câte 2000-2500 de pușcași marini gata să debarce oriunde. Au investit în cele 70 de submarine nucleare, deci au băgat bani. Poporul american, din taxele lui, a făcut o armată puternică.

China, cu taxele poporului chinez, a făcut o armată puternică, continuu să înarmat. Europa, cu banii pe care i-a împrumutat, a făcut Green Deal, a făcut Europa socială, dar nu s-a îngrijit să se poată apăra, s-a bazat pe banii contribuabilului american, să-i garanteze securitatea. Plătim acest cost”, a spus Băsescu la B1 TV.

Europa a depins de protecția americană, fără să-și investească suficient în propria apărare

În schimb, Europa a depins de protecția americană, fără să-și investească suficient în propria apărare.

„Deci pe deoparte îl judec pe Trump că a făcut-o prea repede, când ne-a spus vedeți-vă de securitate singuri, pentru că nici nu suntem niște neputincioși, știi, asta e realitatea. Europa este dezvoltată tehnologic, are capacități de cercetare, are capacități de producție, poate să-și doteze armatele, să fie capabilă să se apere, că suntem 450 de milioane, iar dacă ne e frică de Rusia…

Deci Europa are 450 de milioane, adică Uniunea Europeană, în interiorul ei, iar rușii sunt 140 de milioane. Acum, noi ne facem că ne speriem 450 de milioane de 130 de milioane? Eu cred că la nevoie, cu resursele pe care le are acum, Europa se poate apăra, numai că ne-a intrat în cap că suntem slabi, avem o psihoză a propriei noastre slăbiciuni”, a explicat Băsescu.

Traian Băsescu
SURSA FOTO: evz.ro

Fostul președinte a menționat și un punct important legat de deciziile luate în cadrul summitului NATO din 2014, în Țara Galilor

Fostul președinte a menționat și un punct important legat de deciziile luate în cadrul summitului NATO din 2014, în Țara Galilor, unde s-a stabilit ca statele membre ale Alianței să pre-poziționeze echipamente de luptă pe flancul estic al Europei.

Această măsură avea rolul de a permite deplasarea rapidă a trupelor în caz de necesitate, astfel încât timpul necesar pentru aducerea echipamentelor de luptă ar fi fost minimizat. Băsescu consideră că, în ciuda retragerii unor trupe americane, echipamentele sunt deja amplasate pe flancul estic, iar acest lucru oferă o anumită garanție de securitate.

„Aș vrea să mai fac o remarcă. Ultimul summit NATO la care eu am participat a fost în 2014, în Țara Galilor. Noi discutăm acum că Statele Unite s-ar putea să retragă 10.000 de militari din Europa, în special, din Polonia, unde au 14.000 de militari și România unde au 2500.

N-ar fi o mare problemă pentru că la summitul din 2014 din Țara Galilor s-a stabilit ca Statele NATO să-și pre-poziționeze echipamente de luptă pe flancul estic, în așa fel încât, în caz de nevoie, în câteva ore să vină militarii, să vină trupele, pentru că echipamentele de luptă sunt deja pre-poziționate în flancul estic și nu este nevoie să se piardă timp cu aducerea tancurilor, a tunurilor, a ce mai e de adus. Ele sunt poziționate în flancul estic deja și doar militarii trebuie să vină.

Deci trebuie să ținem minte acest lucru. Recunosc, că aceasta a fost decizie la summit-ul NATO din 2014, din Țara Galilor, dar eu în decembrie 2014 am plecat de la Cotroceni. Nu știu care a fost implementarea acestui lucru, dar nu s-a întâmplat să fie o decizie la un summit NATO, care să nu se pună în aplicare. Deci convingerea mea este că, cu sau fără militari prezenți, echipamentul de luptă este deja pre-poziționat pe flancul estic, așa cum s-a stabilit”, a completat Băsescu.

Băsescu a subliniat și importanța parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite

Fostul președinte a subliniat și importanța parteneriatului strategic dintre România și SUA, menționând că acesta se bazează pe solidaritatea prevăzută în Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.

„Și aș mai spune un lucru, nu pentru că vreau să fac foarte roz acest lucru, dar mă uit totuși în parteneriatul strategic pe care l-am convenit cu președintele Obama în 2011. Și aici, în al doilea paragraf, se spune foarte clar că temelia cooperării noastre este reprezentată de solidaritatea consacrată în Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.

Deci avem și un document bilateral, nu numai cadrul larg al tratatului Atlanticului de Nord, dar avem în relația bilaterală un paragraf care cheamă ambele părți la respectarea articolului 5 – relația lor bilaterală.

Deci dacă America va mai pățit vreodată, Doamne ferește, un atentat care să fie un atac asupra teritoriului Statelor Unite, România va merge, că avem un angajament în parteneriatul strategic. Va merge cu America. Dacă va fi la noi ceva, America va trebui să vină, așa spune acest parteneriat strategic, printre multe altele.

Deci n-aș fi atât de alarmat de retragerea unor efective de militari, dacă echipamentele sunt pre-poziționate, așa cum s-a stabilit în cadrul summitului din Țara Galilor”, a conchis fostul președinte.

Potrivit acestui angajament, în cazul unui atac asupra teritoriului american sau românesc, cele două națiuni ar trebui să se sprijine reciproc. Băsescu consideră că, indiferent de retragerea unor efective de militari, România și Statele Unite vor continua să își onoreze angajamentele din acest parteneriat.