Traian Băsescu a subliniat că, în afacerea internă a României, pe lângă clarificarea anulării alegerilor prezidențiale din 2024, Bolojan trebuie să se concentreze pe un alt aspect esențial: politica externă a țării.

Traian Băsescu spune că România trebuie să fie extrem de vigilentă

Fostul președinte a avertizat că, în contextul negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina, România trebuie să fie extrem de vigilentă, deoarece aceste negocieri vor avea implicații dincolo de granițele Ucrainei. El a susținut că președintele rus Vladimir Putin nu este doar preocupat de Ucraina, ci și de influența pe care o poate exercita în întreaga zonă ex-comunistă, iar România ar putea fi afectată direct de aceste schimbări geopolitice.

„El (n.red. Vladimir Putin) nu are de negociat doar chestiunea Ucrainei ci și a influenței în tot spațiul ex-comunist. S-ar putea să ne trezim, cu ocazia negocierilor Rusiei despre Ucraina, cu alte trăznăi”, a avertizat fostul președinte la Digi24.

Băsescu a subliniat că, în contextul acestor provocări externe, prioritatea zero a președintelui interimar ar trebui să fie asigurarea securității naționale, în fața unei posibile escaladări a tensiunilor. De asemenea, fostul șef al statului a menționat că, în ciuda nelămuririlor legate de anularea alegerilor din 2024, nu aceasta ar trebui să fie principala preocupare a noului președinte interimar, ci securitatea României și gestionarea influenței externe.

„Dincolo de nelămuririle pe care le am și eu – de ce s-au anulat alegerile din 2024 – problema zero este asigurarea securității României”, a completat Băsescu.

Traian Băsescu
SURSA FOTO: evz.ro

Băsescu a vorbit și despre prioritățile României după plecarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni

În ceea ce privește demisia lui Klaus Iohannis, Băsescu a opinat că, în locul său, nu ar fi demisionat, ci ar fi continuat să lupte până la capăt. Fostul președinte a argumentat că Iohannis ar fi avut posibilitatea să conteste decizia de suspendare în Parlament și să explice public de ce nu era justificată.

„Dincolo de problema noastră internă, care vizează clarificarea anulării alegerilor prezidenţiale, avem problema recredibilizării imediate a ţării, pentru că sunt momente extrem de fluide în politica externă.

Vedem că în momentul de faţă avem trei mari puteri nucleare, SUA, Federaţia Rusă şi China, care toate au poftă de extinderi teritoriale, vedem că războiul din Ucraina nu se încheie în 24 de ore, ci urmează să se discute în ce condiţii se poate încheia acest război, deci avem nevoie de o Românie cu o politică externă şi cu un preşedinte extrem de puternic şi care ştiu ce vor. Că s-ar putea, cu ocazia negocierilor Rusia – Statele Unite pentru Ucraina, să ne trezim cu alte trăznăi”, a declarat Băsescu.

Băsescu a adăugat că o suspendare ar fi fost urmată de un referendum, iar președintele ar fi avut timp să își expună punctul de vedere, chiar dacă participarea la referendum nu ar fi atins numărul necesar de voturi.

Fostul președinte a subliniat importanța unui președinte care nu abandonează țara în fața unei crize politice, comparându-l cu un comandant de navă care trebuie să rămână ultimul pe punte.

„Eu aş fi stat să lupt până la capăt cu majoritatea, chiar în condiţiile în care vedem că foşti subofiţeri de poliţie, care acum sunt toată ziua la televizor, vorbesc extrem de urât despre preşedinţi. Îi blamează, au ceva de acuzat la preşedinţi, dar nu se uită ce au lăsat ei în urmă în viaţa lor.

În situaţia lui Iohannis eu nu aş fi demisionat, aş fi mers pe ideea că şi în condiţiile unei suspendări aveam ocazia timp de 30 de zile, cel puţin, să explic ce am făcut şi de ce este incorectă suspendarea. Iar la capătul acestui termen, există o prevedere legală care spune că poate fi revocat preşedintele prin referendum, în condiţiile în care la referendum participă jumătate plus unu din cifra electorală. Deci ar fi trebuit să fie o participare de circa 9 milioane şi ceva de români la referendum, ceea ce nu s-a întâmplat nici în 2012”, a susținut Băsescu.