"Azi doresc să mă adresez exclusiv românilor din țară și din străinătate. Scandările au creat impresia unei rupturi între președinte și români. S-a creat impresia falsă că președintele nu-i mai reprezintă", a declarat președintele Traian Băsescu.
Alte declarații ale lui Băsescu:
- Aș vrea ca românii să înțeleagă că îmi este extrem de clară situația în care se află. Știu că măsuri precum creșterea TVA, reducerea salariilor, restructurarea sectorului bugetar.
- Aceeași abordare au și milioane de români care se simt solidari cu cei care au dat semanle cu privire la sărăcie, aroganța de politicienilor, sau corupție.
- Principala mea obligație e de a restabili legătura de încredere între mine și acea parte a populației care și-a pierdut încrederea în președinte.
- Coaliția susținută de mine a realizat două lucruri dificile: lupta cu criza și procesele extrem de dificile de modernizare a țării.
- Responsabilitatea mea este majoră pentru că modernizarea statului a fost unul dintre obiectivele pentru care m-am angajat înainte de a deveni președinte la al doilea mandat.
- Am câștigat alegerile având ca principală axă discursrul legat de reforma statului.
- Suntem acolo unde trebuie. În primul rând, pentru că datorită eforturilor populației România a ieșit din recesiune.
- Vreau să le spun românilor că știu ce e de făcut. În continuare, în parteneriat cu guvernul, să deschidem acest orizont, de țară nouă pentru români. În continuare este importantă revizuirea Constituție ca pilon de moderniyare a statului și ca răspuns la referendumul din 2009 când românii au votat majoritar pentru reducerea numărului de parlamentari și pentru parlament unicameral.
- Foarte multe partide uită de votul românilor dar nu ezită să spună că ascultă vocea poporului. Nu i-aș crede pe niciunul dintre ei deoarce ei nici acum nu respectă votul din 2009.
- Poporul nu se servește numai prin declarații la televizor, ci și prin fapte.
- Va trebui să creăm locuri de muncă valorificând banii europeni.
- Va trebui să continuăm lupta anticorupție și împotriva evaziunii fiscale.
- Absorbția fondurilor europene este o altă prioritate care ar trebui să fie în atenția oricărui demnitar al statului român. avem nevoie de continuare programului de dezvoltare de autostrăzi, de dezvoltarea agriculturii
- Avem nevoie de oameni politici credbili. Pentru asta avem nevoie de transparentizarea modului de cheltuire a banului public.
- Avem nevoie de legea sănătății. Am înregistrat un eșec în prezentarea publică a unui proiect la care s-a munci foarte mult. Mi se datorează foarte mult din acest eșec.
- Va trebui să revenim.
- Nu vreau să spuneți că președintele și-a prezentat un program de guvernare.
- Aș trage o concluzie: știm unde suntem, știm ce e de făcut. Știm care e orizonul ca la terminarea cru=izei, România să poată valorifica din plin șansa ieșirii din criză. Vor câștiga bătălia cu viitorul țările care vor avea state flexibile, debirocratizate. Nu se mai poate miza pe investiții străine. De aceea orientarea corectă a resurselor de investiții este esențială pentru menținerea locurilro de muncă și creșterea acestora.
- Oricât de mari ar fi presiunile cu eticheta de Dictator voi continua să susțin fără rezerve toate instituțiile statului care luptă împotriva corupției. Fie că vorbim de poliție, parchet sau justiție.
- Un dictator pe care îl înjuri de dimineață până seară nu pare un dictator.
- O altă etichetă falsă care mi se atribuie: Băsescu conduce PDL. Nu pot să vă spun că dacă eu aș fi condus PDL-ul ar fi fost mult mai bine condus.
- O altă etichetă: Băsescu conduce guvernul. Întrebați UDMR-ul de câte ori le-am dat eu instrucțiuni.
- Ca să se completeze eticheta de dictator se spune Băsescu controleză hotărârile Curții COnstituționale. Întrebnați orice judecător al Curții dacă am vorbit cu ei și le-am cerut ceva vreodată.
- Îndemnul meu pentru români este "SOLIDARITATE" deoarce nimeni nu iese din criză individual. Din criză ieșim doar dacă iese și țara.
- Nu am nimic de schimbat în comportamentul pe care l-am avut în cele două mandate de președinte. Excepție fac doar diminuarea acele gafe pe care le mai fac din când în când public, vezi cu intratul pe telefon cu Raed Arafat.
- Pentru a reuși, poporul și-a făcut datoria. A fost supus procesului de austeritate. Și politicienilor li s-a aplicat dar a simțit mai puțin decât un om care avea 1000 de lei salariu. Acum e rândul politicienilor să asigure stabilitatea țării și continuare proceselor de refomă a țării. Fără stabilitatea politică nu putem reuși.
- Ar fi păcat ca politicieni lipsiți de responsabilitate să dea cu piciorul sacrificiilor făcute de români.
- Sunt de meserie comandat de nava și pot să vă spun că nu am ratat niciodată destinația.
- Uneori am neglijat să comunic și alteori am comunicat prost.
- Sunt mult mai mulți cei nemulțumiți decât cei ieșiți în stradă, parte a societății are impresia că a fost abandonată de președinte. E un lucru pe care îl consider grav pentru că în cariera mea am fost legat de oameni și nu de partide. Eu pot să lupt cu politicienii, însă nu cu poporul.
- Președinții nu pot să demisioneze în perioade de criză. Nu iau în considerație o asemenea soluție decât dacă va fi evident că aceasta este soluția.