Traian Băsescu, avertisment pentru tânăra generație! Fostul președinte al României a făcut dezvăluiri fără precedent despre scena politică și despre cum se obțin voturile.
Traian Băsescu, avertisment pentru tânăra generație. Cum se câștigă voturile?
Traian Băsescu a participat sâmbătă, 11 noiembrie 2023, la conferința educațională V.R.E.M., ediția șapte. În cadrul acelui eveniment, le-a dezvăluit elevilor din localitatea Târgu-Jiu, județul Gorj, secrete de pe scena politică. Potrivit spuselor sale, „s-a refuzat reforma sănătății și s-a schimonosit legea educației pentru voturi. Sistemul de învățământ este o resursă bugetară de voturi”, la fel ca sistemul sănătății și sistemul de pensii.
„De ce credeți că s-a refuzat și reforma sănătății și s-a schimonosit și legea educației? Vă zic tot eu, pentru voturi. Sistemul de învățământ este o resursă bugetară de voturi, cum sistemul sănătății e o resursă bugetară, cum pensionarii sunt o resursă bugetară pentru voturi. Atunci, de dragul voturilor, se sacrifică reformarea sistemelor, iar cine încearcă să o facă, să-l ferească Dumnezeu, că va fi blocat”, a declarat fostul președinte al României.
În 2024, bugetul pentru educație va fi cu 57% mai mare
Declarației sa a fost făcută la câteva zile distanță după ce a avut loc o primă discuţie în cadrul coaliției de guvernare despre bugetul pentru 2024.
Au fost enunţate primele cinci principii care vor sta la baza sa. Primul principiu: bugetul pentru 2024 este orientat pe investiții. Al doilea principiu: serviciile publice, în special, Educaţie şi Sănătate. Pentru domeniul educației, există un buget planificat şi agreat, atât din perspectiva componentei de investiţii, cât şi a componentei de funcţionare.
Este vorba despre un buget record. Ministrul Finanțelor nu a dorit să îl menţioneze, acum, pentru că cifrele pot să mai suporte ajustări. Totuși, el a dat asigurări că investițiile din PNRR, împreună cu investiţiile care vin din Politica de Coeziune, plus creşterile salariale care s-au acordat deja încă din iulie 2023, fac ca acest buget să fie unul extrem de consistent. Pe scurt, bugetul pentru educație va fi cu aproape 57% mai mare faţă de bugetul alocat pentru acest an.
„Aici suntem în aceeaşi situaţie, în care investiţiile care vin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la care se adaugă alocările din Programul Operaţional de Sănătate, care sunt peste 3,6 miliarde euro, fac ca, alături de componenta de funcţionare pentru sănătate, să avem de asemenea un buget ambiţios alocat pentru domeniul de sănătate”, a explicat recent ministrul Finanțelor.
Al treilea principiu: creșterea încasărilor la bugetul de stat şi măsurile de combatere a evaziunii fiscale. Al patrulea principiu: utilizare raţională a cheltuielilor de funcţionare ale instituţiilor statului. Al cincilea principiu: drepturile de asistenţă socială.