Traian Băsescu: Alegerile prezidențiale, o problemă de securitate națională
Fostul președinte Traian Băsescu a subliniat, joi seară, că alegerile prezidențiale reprezintă o problemă de securitate națională, tratată ca atare de instituțiile statului.
Acesta a explicat că președintele ales are acces la informații secrete despre România, NATO, UE și alte relații bilaterale, ceea ce impune un grad maxim de vigilență din partea structurilor de securitate pentru garantarea corectitudinii procesului electoral.
„Plecăm de la o premisă elementară. Alegerile prezidenţiale sunt problemă de securitate naţională, că alegi preşedintele României, omul care va avea acces la toate secretele ţării, la toate secretele UE, la toate secretele NATO şi la multe alte secrete din relaţii bilaterale. Deci discutăm despre o alertă maximă de securitate a structurilor de Securitate, care trebuie să garanteze corectitudinea acestor alegeri”, a declarat Traian Băsescu.
Băsescu a criticat contradicțiile din comunicările oficiale legate de securitatea alegerilor, evidențiind discrepanța dintre declarația Administrației Prezidențiale de luni, care susținea că nu au fost raportate probleme în procesul electoral, și concluziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de joi, care au indicat existența unor atacuri cibernetice.
„Dacă cineva mie îmi spune că, luni dimineaţă, preşedintele ţării ne informează, nu a fost nici o problemă, totul este în regulă şi îmi vii după 3 zile şi îmi spui au fost atacuri cibernetice ruseşti, de râde şi Medvedev de noi, că ne-am prins după 3 zile. E ridicol”, a afirmat Traian Băsescu la B1 TV.
Critici privind implicarea TikTok și influența campaniei lui Călin Georgescu
Traian Băsescu a pus la îndoială existența atacurilor cibernetice rusești, susținând că problema principală a fost un „atac la democrație” facilitat de nereguli în campania lui Călin Georgescu. Potrivit fostului președinte, materialele de propagandă electorală ale acestuia au fost promovate pe TikTok fără respectarea reglementărilor legale, ceea ce le-a permis să fie distribuite rapid și masiv.
Băsescu a declarat că dacă materialele electorale ar fi fost marcate corespunzător, așa cum prevede legislația, viteza de reacție a algoritmilor TikTok ar fi fost controlată, limitând impactul. El a menționat că și alte partide, precum USR și PSD, au utilizat TikTok în campanie, dar au respectat cerințele legale privind identificarea materialelor electorale.
„După părerea mea, n-a fost niciun atac rusesc. Atacul a fost atacul la democraţie prin înşelătorie, prin şarlatanie, prin ceea ce este acest Georgescu, un şarlatan. N-au fost marcate elementele de identificare pe TikTok, că ar fi elementele unui politician în campanie şi atunci ele au fost rostogolite cu o viteză foarte mare şi a ajuns la foarte mulţi oameni. Dacă erau marcate, că nu-i singurul care a avut pe TikTok. Din câte ştiu, a avut şi USR-ul, a avut şi PSD-ul, dar erau marcate şi atunci au avut o viteză de reacţie controlată de cei de la TikTok din Irlanda”, a mai declarat Traian Băsescu.
Concluziile CSAT despre influența externă
În ședința CSAT de joi, membrii Consiliului au confirmat existența unor atacuri cibernetice menite să influențeze procesul electoral. Totodată, s-a constatat că rețeaua TikTok nu a implementat deciziile Biroului Electoral Central (BEC), încălcând normele legale care reglementează desfășurarea alegerilor. Această situație a avut un impact asupra rezultatului scrutinului, contribuind la expunerea masivă a unui candidat.
CSAT a subliniat că România, ca stat de pe flancul estic al NATO, este o prioritate pentru acțiunile ostile ale Federației Ruse, care vizează influențarea agendei publice și coeziunii sociale. Autoritățile cu atribuții în securitatea națională și buna desfășurare a procesului electoral au fost îndemnate să ia măsuri urgente pentru investigarea acestor aspecte.
Călin Georgescu, candidat independent cu viziuni considerate anti-UE și anti-NATO, a fost surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale, pe care le-a câștigat cu aproape 23% din voturi. Administrația Prezidențială a declarat, însă, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări privind riscuri de influențare a alegerilor sau ingerințe externe până la anunțarea rezultatelor.