Traian Băsescu crede că tragedia de la Spitalul Sf. Pantelimon este un scandal fabricat

Traian Băsescu crede că tragedia de la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București (unde doi medici ar fi scăzut, în mod voit, dozele de substanţe esenţiale primite de un pacient internat în stare gravă, la ATI, pentru a-i suprima viața) este un scandal fabricat.

Profesionalismul celor două doctorițe anchetate nu ar trebui pus la îndoială, spune Băsescu. Întregul scandal i-a dat o senzație de deja vu, reamintindu-i de „filmul exersat” din perioada în care Laura Codruța Kovesi era procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi (SURSA FOTO: European Public Prosecutor’s Office)

Din punctul lui de vedere, acuzația de „medici criminali” este iresponsabilă, deoarece procurorul nu le-a trimis pe cele două doctorițe la un control psihiatric ca „să vadă dacă sunt întregi la minte sau nu”.

De altfel, asistentele medicale, care „vin târâș așa în ilegalitate și pun ele substanțe” sunt arestabile. Băsescu afirmă că nu știe dacă acestea au voie să scrie în foaia de observație, dacă nu au voie să vorbească cu medicul de gardă, dar în mod sigur nu se pot duce să suplinească autoritatea unui medic specialist.

Declarația sa integrală

„Eu nu cred în acest referat al procurorului, dacă vreți să fiu foarte cinstit, s-a mutat spectacolul din față DNA-ului din timpul lui Kovesi, la Spitalul Pantelimon. Presa fericită a primit câteva fragmente de stenograme, luați și băgați pe televiziuni și toată lumea a găsit criminalele. Deci este exact filmul exersat în timpul în care era Kovesi procuror DNA.

În primul rând, acuzația de „medici criminali” mi se pare absolut iresponsabilă. Dacă acest procuror avea și nu vreau să fac o critică a procurorului, dar dacă avea sau are convingerea că a scris corect că e crimă cu premeditare, înainte de a scrie trebuia să le trimită la un control psihiatric. Să vadă dacă sunt întregi la minte sau nu.

Nu poți să spui despre un medic care tratează zeci de oameni intr-o zi că este criminal cu premeditare, că a premeditat o crimă și nu îți pui semnul întrebării dacă e întreg la mine. Ori dânsul nu a făcut lucrul ăsta. A adunat de la asistentele medicale și dacă citești povestea vezi niște asistente care chipurile vin târâș așa în ilegalitate și pun ele substanțe. Păi acele surori medicale sunt arestabile.

În raportul prin care femeile astea au fost arestate nu scrie că surorile au povestit cum se duceau ele țârâș și mai băgau niște substanțe. Tot ele spun că ar fi lăsat la un ml pe oră. Păi dacă doctorița a venit și a oprit, atunci aia rămâne. Trebuia să scrie doamna asistentă că doamna doctor a scăzut doza la un ml/oră.

Nu știu dacă are voie să scrie în foaia de observație, dacă nu are voie să vorbească cu medicul de gardă, dar nu se duce să suplinească autoritatea unui medic specialist. Deci nu te joci cu asta”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.

Cine este fostul manager al Spitalului Sf Pantelimon?

Bogdan Socea și-a anunțat demisia din funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București, vineri, la solicitările ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și a primului-ministru al României, Marcel Ciolacu.

El a devenit manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București în octombrie 2021. Înainte de a fi numit manager, ocupa poziția de director medical în cadrul aceluiași spital (martie 2021 – octombrie 2021), fiind promovat în funcție de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (USR).

Potrivit CV-ului său, în anul 2000, a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul U.M.F. „Carol Davila” Bucureşti, cu media generală 9.97, având o teză cu titlul „Rezultate ale asocierii radio-chimio-chirurgicale în tratamentul cancerului bronhopulmonar”. Acesta și-a continuat studiile de master între anii 2000-2002. Și-a început doctoratul în anul 2001, fără a avea masteratul terminat.

Studiile doctorale de la UMF „Carol Davila” au fost finalizate în anul 2006, cu teza de doctorat intitulată „Posibilităţi şi limite ale tratamentului chirurgical în polipoza rectocolică”, avându-l drept conducător ştiinţific pe prof. dr. Florian Popa. A fost confirmat cu titlul de Doctor în Medicină în iunie 2007 prin Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Nr. 1418 din 29.06.2007.

Dr Bogdan Socea CV