În foarte scurt timp se decide soarta lui Traian Băsescu. Pe 25 februarie, secţia de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) are un nou termen în recursul formulat de fostul președinte în dosarul în care acesta a fost declarat în primă instanţă colaborator al Securităţii.
Infomația care răstoarnă totul abia acum s-a aflat. Din completul de trei judecători face parte însă și un magistrat a cărui obiectivitate poate ridica mari semne de întrebare. Persoana aflată în discuție este Ionel Barbă. Judecătorul face parte din completul care va judeca pe 25 februarie recursul dintre Băsescu și CNSAS.
Despre Ionel Barbă se știe că este din Arad. Marea dezvăluire e legată de faptul că și Florian Coldea este și el din Arad. La fel ca și judecătorul din procesul lui Băsescu dar și fostul prim-adjunct al SRI din Arad este și Gheorghe Falcă, finul lui Băsescu.
Legătura neștiută dintre judecătorul Barbă și Traian Băsescu
În plus, judecătorul Barbă a fost promovat la Înalta Curte de Casație și Justiție în timpul președinției lui Traian Băsescu, în noiembrie 2009. În iunie 2012, a fost numit președinte al Secției de contencios administrativ și fiscal a ÎCCJ, prin semnătura fostului președintele Băsescu. Ionel Barbă a înlocuit-o în funcție pe judecătoarea Gabriela Bîrsan. Aceasta din urmp se afla sub lupa DNA, dar ulterior a fost achitată.
Trebuie subliniat însă și un aspect important este și legat de soția lui Barbă. În 2009, Lorena Barbă, soția lui Ionel Barbă, a fost numită de conducerea PDL Arad inițial comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor și, ulterior, în 2010, comisar șef al instituției. Filiala PDL Arad era condusă de Gheorghe Falcă, finul lui Băsescu.
Semne de întrebare privind imparțialitatea magistratului
În condițiile date, se poate pune în discuție compatibilitatea judecătorului mai sus menționat. El poate fi considerat incompatibil atunci când există elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa. Chiar dacă un interesul direct în legătură cu obiectul dosarului ar fi greu de demonstrat, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni preciza, într-un aviz adresat Consiliului Europei, că în procesul de înfăptuire a justiției sunt relevante nu doar aspectele care compromit concret independența și imparțialitatea judecătorilor, ci și acele aspecte care știrbesc aparența de imparțialitate.
Soluția legală este dată tot de Codul de procedură civilă, care arată că „judecătorul care ştie că există un motiv de incompatibilitate în privinţa sa este obligat să se abţină de la judecarea pricinii.” În cazul în care judecătorul aflat în incompatibilitate nu formulează cererea de abținere, oricare dintre părți poate cere recuzarea acestuia.
Detalii despre procesul lui Traian Băsescu
Judecătorul Ionel Barbă face parte din completul C4 de la Secția de contencios administrativ și fiscal de la ÎCCJ, alături de judecătorii Ana Roxana Tudose și Nicolae Gabriel Ionaș.
Trebuie amintit că pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină. Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.