Fostul președinte Traian Băsescu a fost externat din spital. Acesta ajunsese pe mâna medicilor în urmă cu o săptămână. Atunci, fostul șef al statului avea dificultăți în vorbire și acuza o stare de oboseală.
Surse din Spitalul Militar Carol Davila din Capitală au precizat că starea lui Traian Băsescu este mai bună decât cea pe care o avea când s-a internat la boli infecțioase. Fostul președinte a avut câteva probleme de sănătate.
El a fost diagnosticat cu gripă de tip A și a răcit puternic la plămâni. Din aceste motive, tot timpul cât a fost internat a avut nevoie de oxigen.
Aceleași surse au mai precizat că i s-a recomandat acestuia să aibă și acasă un aparat de oxigen. Traian Băsescu ar urma să-l folosească în momentele în care simte că nu respiră corespunzător.
Ce este gripa de tip A?
Gripa reprezintă o infecție respiratorie acută, cauzată de virusurile gripale care sunt prezente în întreaga lume pe tot parcursul anului. Aceasta constituie o povară semnificativă pentru cei afectați, în principal din cauza simptomelor care se instalează brusc și pot fi destul de severe.
Chiar dacă manifestările gripei variază de la un pacient la altul, unele cazuri de gripă de tip A pot implica necesitatea spitalizării și chiar pot conduce la deces, în special în rândul grupurilor cu risc crescut, cum ar fi:
- copiii
- vârstnicii
- femeile însărcinate
- pacienții cu afecțiuni grave
- personalul medical
Virusurile gripale de tip A sunt clasificate în subtipuri în funcție de combinațiile de proteine hemaglutinina (HA) și neuraminidază (NA) care se găsesc pe suprafața virusului. În prezent, virusurile gripale de subtip A(H1N1) și A(H3N2) sunt cele care circulă la nivel uman.
Gripa de tip A (H1N1), cunoscută și sub denumirile de gripa porcină, gripa mexicană sau gripa nord-americană, este o afecțiune provocată de virusul gripal de subtip A(H1N1). A apărut inițial în Mexic în aprilie 2009 și s-a răspândit rapid la nivel global, devenind o pandemie. De la debutul său până în august 2010, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că aceasta s-a încheiat, pandemia de gripă de tip A(H1N1) a cauzat între 150.000 și 575.000 de decese la nivel mondial.
În general, majoritatea persoanelor afectate de gripă sunt infectate cu virusul gripal de tip A. Pe lângă infectarea oamenilor, virusul gripal de tip A poate infecta și animalele, inclusiv>
- păsările (gripa aviară)
- porcii (gripa porcină)
În anumite circumstanțe, aceste tulpini de gripă pot fi transmise și la oameni.
De asemenea, se cunoaște că pandemia de gripă din 1918 a fost cauzată tot de un virus gripal de tip A (H1N1).
Traian Băsescu a mai avut probleme medicale
Nu sunt primele probleme medicale pe care fostul președinte le are. Acesta a suferit, de-a lungul timpului, mai multe intervenții chirurgicale care au avut loc atât în România, cât și în străinătate.
În urmă cu doi ani, fostul președinte a ajuns la un spital din Bruxelles din cauza unor complicații severe. În anul 2006, Traian Băsescu a fost operat de hernie de disc.
Mai mult, fostul președinte al României suferă și de o afecțiune pulmonară cronică.
Traian Băsescu, un om plin de bună dispoziție
Europarlamentarul Eugen Tomac a precizat că, înainte de internarea lui Traian Băsescu, cei doi au vorbit, iar acesta nu era la de plin de dispoziție.
„Din nefericire, este în această situație, dar l-am contactat tocmai pentru a asigura că, noi cei care i-am fost alături dintotdeauna, rămânem alături și îi dorim multă sănătate. Eu am apreciat că mi-a răspuns.
Este un om care are o voce inconfundabilă și este întotdeauna plin de bună dispoziție. De data aceasta, nu era la fel și de aceea n-am insistat (…)”, spune acesta.
Pe de altă parte, el a mai precizat că știa că Traian Băsescu nu-și mai dorește o competiție politică, referindu-se la faptul că fostul președinte nu va mai apărea pe listele pentru Parlamentul European.
„Domnul președinte a anunțat de foarte, foarte mult timp că nu mai face politica activă și, într-un fel, într-un mod absolut natural, știam că nu-și mai dorește o competiție politică”, a mai precizat Tomac.