Traian Băsescu, bun de plată
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, se află într-o situație delicată. El ar putea fi obligat să plătească o sumă semnificativă în urma unui proces în care este acuzat că l-a turnat la Securitate.
George Pădure, fost primar al Sectorului 1 și om de afaceri, solicită despăgubiri în valoare de 500.000 de euro. Instanța va pronunța verdictul pe 29 noiembrie.
Într-un interviu acordat recent, George Pădure a detaliat circumstanțele în care a fost denunțat la Securitate de către Traian Băsescu. Acesta susține că fostul președinte al României a mințit la proces, negând cunoașterea sa sau întâlnirea cu el. Asta în contextul în care, în prima instanță, recunoscuse că scrisese despre George Pădure. Mai mult, el argumentase la momentul acela că asta nu implică violență fizică sau batjocură.
„Toată viața a mințit Traian Băsescu și a încercat să mintă și la procesul pe care îl am. Dacă la primă instanță a procesului Traian Băsescu a recunoscut că chiar dacă scris despre mine, nu înseamnă că m-a bătut sau batjocorit, la a doua instanță a spus că nu mă cunoaște, că nu m-a văzut niciodată.
El s-a gândit să informeze Securitatea română că eu aș fi spion belgian, care lucra pentru Serviciile de spionaj belgiene. Mi s-au făcut percheziții, nedeclarate și neanunțate. Ultima propunere a lui Băsescu a fost ca să fiu pe lista persoanelor indezirabile pentru România pe o perioadă de 5 ani”, a precizat omul de afaceri.
Procesul se referă la perioada în care Traian Băsescu l-ar fi denunțat la Securitate pe George Pădure, generând acum o solicitare de despăgubiri substanțială. Decizia finală a instanței ar putea avea implicații semnificative asupra situației financiare a fostului președinte.
Băsescu nu a fost obligat să colaboreze cu Securitatea
George Pădure îl caracterizează pe Băsescu drept un „lingău serviabil”. El susține că acesta nu a fost obligat să colaboreze, ci a ales să facă acest lucru.
Pădure a adus în discuție modul în care a început dosarul său de urmărire în 1987. Atunci era suspectat că „făcea jocul unui serviciu extern” din cauza prezenței sale în Belgia începând din 1980.
George Pădure a menționat că, în calitate de comandant de navă, Băsescu nu era obligat să furnizeze note informative, dar a ales să facă acest lucru voluntar.
„Pe lângă faptul că dorea să se facă util, voia să aibă pe cineva la Securitate ca, în cazul în care cineva vine și îl schimbă, să aibă pe cine să sune ca să nu fie dat afară din funcție,” a afirmat Pădure.
Omul de afaceri a dezvăluit că deține dovezi ale implicării lui Băsescu, inclusiv scrisori în care acesta își menționează numele pe fiecare notă din cele 285 din dosarul său de urmărire. Pădure a afirmat că, conform hotărârii CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), sursa denumită „Traian” este, de fapt, Traian Băsescu.