Traian Băsescu a subliniat că afirmațiile lui Ciolacu, care l-a acuzat că ar fi „furat voturi cu nesimțire” la Paris, sunt complet nefondate și denigratoare, comparându-le cu minciunile rostite de analiștii sau politicienii „mărunți”.

Traian Băsescu subliniază că alegerile din 2009 au fost organizate corect

Acesta a explicat că, în realitate, alegerile din 2009 au fost organizate corect, iar voturile exprimate la secțiile din Paris au fost complet transparente, cu o medie de 270 de voturi pe oră, într-o marjă care nu susține ideea unui „furt” electoral.

Băsescu a prezentat, în detaliu, cifrele oficiale din arhiva Autorității Electorale Permanente (AEP), care arată că prezența la vot în 2009 a fost similară cu cea din alți ani, iar procesul electoral s-a desfășurat în condiții normale. Astfel, 3785 de alegători au votat într-o perioadă de 14 ore, ceea ce înseamnă o medie de 270 de voturi pe oră, având la dispoziție 5 ștampile și 5 cabine de vot. Băsescu a respins acuzațiile, afirmând că un minut este mai mult decât suficient pentru ca un alegător să pună ștampila pe un singur buletin de vot, având doar două nume de marcat.

„Episodul 2 – Veţi vedea Duminică! Furt alegeri la Paris – 2009. Vă asigur domnule Ciolacu, un minut are 60 de secunde. Acum câteva zile, când a venit vorba de fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2024 (vezi episodul 1), domnul Ciolacu mă apostrofa în replica cu privier la alegerile prezidenţiale din 2009, citez: : “Vorbești fără rușine de alegeri, când tu ai ajuns președinte a doua oară furând voturi cu nesimțire – trei pe secundă chiar la Paris”.

Domnule premier, afirmaţi că “am furat voturi fără ruşine la Paris”. Afirmaţia nu este demnă de un premier. Astfel de minciuni sunt de regulă rostite de “analiştii prestatori” sau de “politicieni mărunţi”, fără valoare, care la viaţa lor nu au câştigat nici măcar o primărie de comună. Ce-i drept, nici dumneavoastră n-aţi câştigat…

Pentru clarificarea “furtului de la Paris” utilizez cifrele oficiale aflate în arhiva şi baza de date a AEP, date care au fost înscrise în procesele verbale semnate de reprezentanţii USL (PSD şi PNL).

Anul 2007 (referendum suspendare T. Băsescu) – ambasador Sabin Pop: 3447 voturi în 12 ore (program de vot 08:00-20:00), 287 de voturi/oră.
Anul 2009 (turul II prezidenţiale): ambasador Teodor Baconschi: 3785 voturi în 14 ore (program de vot 07:00-21:00), 270 voturi/oră.
Anul 2014 (turul II – prezidenţiale) ambasador Bogdan Mazuru) secţia 1: 4150 voturi în 14 ore (program de vot 07:00 – 21:00) – 296 voturi pe oră şi secţia 2 (nou înfiinţată) – 3528 voturi – 14 ore (program de vot 07:00 – 21:00), 253 voturi/oră”, a scris Băsescu pe Facebook.

Postarea poate fi vizualizată aici.

Alegerile au fost câștigate cu un sprijin masiv din partea diasporei

Fostul președinte a continuat să aducă în discuție victoria sa din 2009, subliniind faptul că alegerile au fost câștigate cu un sprijin masiv din partea diasporei, care a avut o influență decisivă, având în vedere că aproximativ 79% dintre voturi au provenit din afacerea țării. Băsescu a comparat situația din 2009 cu alegerile din 2024, când, în opinia sa, dacă USL (PSD-PNL) ar fi pierdut, ar fi încercat să conteste rezultatele și să decredibilizeze procesul electoral. De asemenea, fostul președinte a subliniat că premierul Ciolacu și colegii săi nu înțeleg importanța diasporei în politica românească și faptul că aceasta poate influența puternic alegerile.

În încheiere, Băsescu a promis o revenire importantă a diasporei la alegerile prezidențiale din 2024, afirmând că, indiferent de strategia folosită de adversarii politici, „diaspora poate face președinți”. De asemenea, fostul președinte a sugerat că Ciolacu și ceilalți politicieni nu înțeleg suficient de bine electoratul și cum funcționează mecanismul electoral, făcându-le astfel o lecție despre puterea diasporei.

„Privind cifrele observăm că avem cam aceeaşi prezenţă la vot, indiferent de numele ambasadorului, dar cu oarecare dependenţă de timpul oficial stabilit de guvern pentru vot (12 ore sau 14 ore). Mai mult, observăm că recordul de voturi s-a atins în 2014 şi nu în 2009.

Prin urmare, în 2009, la Paris, s-au prezentat 3785 de alegători, care au votat între orele 7-21 (14 ore). Au votat așadar 270 de persoane pe oră, având la dispoziție 5 ștampile şi 5 cabine de vot. În medie, în fiecare cabină au votat 54 de persoane pe oră, deci ceva mai mult de un minut de persoană.

Experienţa ar trebui să vă spună domnule premier că un minut este mai mult decât suficient să pui ştampila pe un singur bulletin de vot având pe el doar două nume. Domnule Ciolacu, ştiu că “nu vă dau afară din casă” clasele de şcolarizare, dar cred că mă pot bizui pe dumneavoastră să faceţi diferenţa între un minut care, vă asigur, are 60 de secunde, şi “trei secunde”.

În ce priveşte Victoria lui Mircea Geoană, nu prea avea cum să câştige în 2009. Îl mai bătusem în 2004 din primul tur în alegerile pentru Primăria Capitalei. În 2024, cu tot descălecatul său direct din sediul NATO, până şi dumneavoastră l-aţi bătut la voturi domnule Ciolacu desi aţi guvernat dramatic de prost.

Şi atunci, cum credeţi că ar fi putut să mă bată pe mine în 2009, cu tot sprijinul mediatic enorm, când motivele pentru care a pierdut în 2024 erau la fel de valabile şi în 2009. Electoratul ne intuieşte mult mai bine decât credeţi.

Vă explic ca să înţelegeţi domnule Ciolacu. Alegerile din 2009 au fost câştigate cu votul masiv al diasporei, (79 la sută). Ca şi în 2009, dacă USL (PSD-PNL) pierde la vot, face tot ce se poate să fure sau să decredibilizeze rezultatul alegerilor. Asta faceţi şi acum domnule Ciolacu. Dacă dumneavoastră nu aţi intrat în turul doi la prezidenţialele din 2024, pur şi simplu aţi recurs la anularea alegerilor, după ce aţi încercat fără succes trucul renumărării voturilor, ca şi în 2009.

Precum Adrian Năstase în 2004, Mircea Geoană a mizat şi el pe sprijin american şi în 2009 şi în 2024. Eu am mizat tot timpul pe diaspora. Domnule Ciolacu, nici dumneavoastră şi nici colegii dumneavoastră, nu pricepeţi că “diaspora poate face preşedinţi”. Veţi vedea Duminică!”, a mai scris Băsescu.

Băsescu a concluzionat, spunând că premierul va vedea duminică cum votul din diaspora va influența rezultatul alegerilor.