Traian Băsescu pune pe jar toată Rusia. Fostul președinte a susținut un discurs important în Parlamentul European, în care a avansat o serie de soluții menite să-l stopeze pe Vladimir Putin și să asigure securitatea Europei.
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a prezentat, în calitate de europarlamentar, trei soluții pentru stoparea Rusiei. Într-o intervenție susținută în plenul Parlamentului European, Băsescu a explicat într-un discurs dur că țara condusă de Vladimir Putin vrea să restabilească zonele de influență din timpul URSS.
„Pretenția Kremlinului de a negocia cu NATO și SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, prin stabilirea zonelor de influență din timpul URSS, arată negarea de către Rusia a dreptului suveran al statelor independente de a-și decide singure sistemele de alianțe și modul de a-și asigura securitatea”, a spus Băsescu.
Consecințele cedărilor și compromisurilor excesive făcute în favoarea Rusiei
El a arătat că cedările și compromisurile făcute în favoarea Rusiei au finanțat armata cu care Putin amenință azi pacea unor state europene.
„Lunga listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei, de dragul afacerilor unor mari companii europene, dar și pentru aprovizionarea cu gaze în condiții preferențiale, au finanțat armata cu care Putin amenință azi pacea unor state europene.
Altfel spus, atât de îndrăgitul ‘business as usual’cu Rusia s-a făcut în detrimentul securității Ucrainei, dar și a țărilor baltice, a Poloniei și a României,a Bulgariuei. În aceste zile, SUA și Regatul Unit au reacționat rapid și masiv, consolidând militar Ucraina și flancul estic. NATO este singurul scut real pentru securitatea europeană”, a spus fostul șef al statului.
Soluțiile lui Traian Băsescu pentru a-l stopa pe Vladimir Putin
Traian Băsescu a explicat că în această clipă există o serie de variante, trei la număr, care pot opri Rusia și pot asigura securitatea europeană.
„Cel puțin pentru moment, soluțiile pentru securitatea europeană sunt accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia; descurajarea militară și economică a Rusiei și încetarea compromisurilor politice în favoarea Rusiei”, a punctat fostul președinte al României.
Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice din legislativul european au cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina și din jurul acestui stat către locurile de unde au fost dislocate inițial. De asemenea, într-o declarație comună adoptată miercuri, aceștia vor ca proiectul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia către Germania, să fie întrerupt dacă Rusia atacă Ucraina.
S-a ales praful de pretențiile Kremlinului
În urmă cu o săptămână, Traian Băsescu a comentat situația din Ucraina, apreciind că Vladimir Putin nu va invada Ucraina. Fostul președinte al Romăâniei a arătat, într-o postare pe pagina sa de socializare, că sunt 11 „elemente ale ecuaţiei” care-l determină pe președintele rus să nu ia o astfel de decizie.
„Şi uite aşa, punând cap la cap cele de mai sus, şi multe altele, cred eu că, pentru moment, s-a ales praful din lista de pretenţii absurde ale lui Putin cu privire la ambiţia de a dicta viitorul altor state indedpendente din regiune”, a comentat atunci Băsescu.