Demisia lui Klaus Iohannis a provocat reacții puternice în spațiul public, iar fostul președinte Traian Băsescu s-a numărat printre cei care au criticat acest gest. Acesta a susținut că Iohannis și-ar fi abandonat mandatul înainte de termen și că decizia sa este rezultatul presiunilor exercitate de anumite grupuri politice care urmăresc o schimbare de direcție în România.

Traian Băsescu l-a criticat pe Klaus Iohannis

Băsescu a spus că președintele este obligat să își ducă la bun sfârșit mandatul, invocând prevederile constituționale care stabilesc că șeful statului rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către succesorul său. În opinia sa, această demisie ar putea avea consecințe negative pentru România, întrucât perioada următoare este marcată de schimbări semnificative în Europa, NATO și în contextul securității regionale.

„Un act de laşitate. E obligaţia preşedintelui să-şi ducă mandatul până la capăt, iar falsificatorii de Constituţie care spun că trebuia să plece, la cinci ani, nu vor să citească legea fundamentală cu corectitudine. Este adevărat că Articolul 83 la aliniatul 1 spune că mandatul preşedintelui României este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului, dar la aliniatul 2, Constituţia spune foarte clar: Preşedintele României se exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales”, a declarat Băsescu la TVR Info.

Fostul președinte a atras atenția asupra dificultăților pe care un președinte interimar le-ar putea întâmpina în exercitarea atribuțiilor sale, punând sub semnul întrebării capacitatea acestuia de a reprezenta România cu aceeași forță în negocierile internaționale. Băsescu a exprimat îngrijorări privind impactul acestei decizii asupra stabilității politice a țării și asupra credibilității sale în cadrul structurilor internaționale.

„Preşedintele nostru n-a reuşit să reziste presiunii unei grupări care vrea restauraţie în România şi a demisionat. Cel mai simplu lucru este să demisionezi. Dar nu procentele sunt cele care îl obligă pe preşedinte să rămână să-şi ducă mandatul, ci Constituţia îl obligă să rămână să-şi ducă mandatul.

Vreţi să ştiţi ce se va întâmpla cu România în perioada următoare, în următoarele două luni, când sunt atâtea lucruri care se transformă în Europa, în NATO, în situaţia de securitate regională şi aşa mai departe. Cum credeţi că va merge un preşedinte interimar? Şi cu ce credibilitate, cu ce drept de a lua decizii pentru statul român şi pentru poporul român, în discuţii care vor defini viitorul acestei ţări şi a lumii democratice în următori ani”, a mai spus fostul președinte.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Dreamstime

O reacție a venit și din partea lui Marcel Ciolacu

O reacție a venit și din partea lui Marcel Ciolacu. Premierul a declarat luni, 10 februarie, că nu a ştiut de acest anunţ al preşedintelui privind demisia din funcţie. Șeful PSD a spus și că Crin Antonescu va rămâne candidatul coaliţiei.

„Nu am ştiut de acest anunţ. (…) Cu certitudine, Crin Antonescu va rămâne candidatul coaliţiei. Eu vă spun că Crin Antonescu este candidatul coaliţiei şi va rămâne candidatul coaliţiei. (…) Nu sunt un mare fan al preşedintelui Klaus Iohannis, nu l-am votat niciodată. M-a numit fiindcă a fost obligat de Constituţie, fiindcă a existat o majoritate. Chiar dacă eşti preşedintele României, nu numeşti după capul tău”, a spus premierul la Parlament.