Traian Băsescu era să compromită salvarea ziariştilor luaţi ostatici în Irak

Traian Băsescu era să compromită salvarea ziariştilor luaţi ostatici în Irak în anul 2005.

Generalul de brigadă (r) Adrian Isac a fost şeful contraspionajului din cadrul Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Nu va uita vreodată misiunea de salvare a celor trei ziarişti români luați ostatici în Irak în anul 2005. Cei trei jurnaliști români au fost aduși la Ambasada României la Bagdad pe ascuns.

Salvarea lor trebuia să rămână secret pentru că exista pericolul să se tragă în ambasada României la Bagdad. Serviciul de Informații Externe (SIE) și președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, stabiliseră să fie totul secret. Totuși, fostul președinte al României a dezvăluit totul în cadrul unei intervenții TV.

„I-am adus în ambasada României la Bagdad pe 22 mai 2005. Stabilisem împreună cu cei din ţară că trebuie să ştie cât mai puţină lume de prezenţa lor în ambasadă. De ce?! Pentru că au fost ameninţări că se va trage în ambasadă. Ca să evităm acest lucru am căzut de acord să încercăm să-i aducem astfel încât să ştie cât mai puţini. Norocul nostru era ca ambasada avea două intrări: una pe care intrau şi străinii şi unde era şi portarul nostru, iar alta spre reşedinţa ambasadorului. I-am adus pe cei trei, de fapt patru, pentru că despre Mohammad Munaf nu vorbise nimeni, dar l-am primit bonus, prin intrarea dinspre reşedinţa ambasadorului.

Nu ştiau decât câteva persoane din ambasadă, cele implicate în acţiune. În rest, i-am ocupat cu alte probleme spre intrarea principală, astfel încât să nu ştie. Imediat după momentul intrării în ambasadă, am informat preşedintele ţării. După vreo oră şi ceva vine portarul şi-mi spune că sunt vreo 40 de fotoreporteri în faţă şi vor să vorbească cu ostaticii. Portarul le-a spus că nu este nici un ostatic în ambasadă.

I-am spus portarului că a procedat bine şi l-am trimis pe ofiţerul vorbitor de limba arabă. Ofiţerul nostru le-a spus că nu este nici un ostatic în ambasadă, iar răspunsul a fost stupefiant: <<Uitaţi-vă la televizor, pentru că preşedintele Băsescu de o oră a spus că ostaticii sunt în ambasadă.>> Am dat drumul la televizor, că prindeam posturile din România, şi într-adevăr…aşa era. I-am pasat, le-am spus că a glumit preşedintele”, a povestit el în cadrul simpozionului ,,Spionaj şi contraspionaj, o singură misiune: apărarea interesului naţional” de la Râmnicu Vâlcea, Vâlcea.

Adrian Isac n-a fost prea surprins de cele întâmplate. Era obișnuit ca Băsescu, în momente de extaz, să încălce convențiile ce fuseseră stabilite cu el.

„Toţi trebuia să ţinem secretă prezenţa ziariştilor în ambasadă, dar prin declaraţia de bucurie pe care a dat-o, n-a făcut decât să trimită ziariştii acolo”, a explicat el pentru Gazeta Vâlceană.

traian basescu
SURSA FOTO: Facebook, Traian Băsescu

„Vreau să mai spun un lucru. Am stat la Bagdad 49 de zile. Am avut şi am o mare dezamăgire. N-am simţit niciodată nevoia să mi se spună ”mulţumesc” pentru ce am făcut. Dar m-am întors pe 23 mai 2005 la Bucureşti nu am fost chemat să mi se spună ”Băi, ai făcut o treabă bună” sau ”N-ai făcut o treabă bună”.

Sigur, n-am nevoie de mulţumirea dumnealui (n.r. cu referire la Traian Băsescu), mai ales în prezent când ar fi tardiv. Chiar şi colegii mei din conducerea SIE au fost surprinşi de acest lucru. Am ieşti în rezervă în 2007, la 55 de ani, tocmai pentru că am fost nemulţumit de rolul pe care-l avea preşedintele Băsescu în dirijarea serviciilor”, a adăugat el.

Ce relația a existat între Traian Băsescu și serviciile secrete?

Generalul de brigadă (r) a recunoscut că Băsescu a avut „o relație toxică” cu serviciile secrete. În perioada mandatelor sale, „România a dat înapoi mai mult de zece ani, la nivel de imagine mondială.” „România a devenit o ţară unde diverse categorii sociale erau învrăjbite între ele.”

Fostul președinte al României ar fi învrăjbit subofiţerii contra ofiţerilor, civilii contra militarilor şi așa mai departe. Adrian Isac nu am văzut nimic bun în cei zece ani ai mandatului său. De aceea, a preferat să fie ofiţer rezervist și să-și vadă de viaţa sa.

„Îmi e dor de munca de informaţii, dar pentru a realiza această activitate trebuie să fie o atmosferă frumoasă. Dacă atmosfera nu mai e prielnică… Nu pun într-o relaţie de echivalenţă faptele conducerii serviciilor noastre, cu faptele sale. Doar din cauza lui nu am mai văzut nici un fel de perspectivă”, a mărturisit el.