Preşedintele Traian Băsescu a afirmat în această seară la o emisiune la TVR că anul viitor nu vor mai fi reduceri de pensii şi salarii. "Oamenii nu mai suportă", a spus şeful statului precizând că reducerile vor fi doar la nivelul cheltuielilor statului. "Reduceri de personal vor mai fi./ }n Administrație de exemplu. Din ianuarie până acum nu a existat lună să nu se reducă personalul cu 5000", a spus Traian Băsescu.
Președintele României a mai declarat că decizia liderilor UE în privinţa "restructurării datoriilor Greciei a însemnat depăşirea unui moment extrem de riscant" pentru Europa chiar dacă "nu a fost o soluţie morală".
Cele mai importante declaraţii făcute de Traian Băsescu la postul public de televiziune
Prin restructurarea datoriilor Greciei s-a depăşit un moment extrem de riscant. Prin restructurarea datoriilor, Grecia are şansa să îşi continue programele macroeconomice de restabilire a echilibrului.
Soluţia pentru Grecia a fost găsit şi datorită băncilor.
Nu este o soluţie morală, dar ce este moral în faţa crizei. Ar fi putut însemna un dezastru al zonei euro.
M-am temut de reducerea fluxurilor de capital către România pentru că principalii creditori ai statului grec sunt băncile greceşti şi cele franţuzeşti care au expuneri şi la noi în ţară. Am vrut să ne asigurăm într-un fel sau altul. Acum nu există retrageri masive de capital din băncile de la noi din ţară.
Poate 1.000 de miliarde de euro în Fondul de Stabilitate al zonei euro nu sunt suficienţi, liderii europeni se vor aşeza la masă şi vor căuta o altă soluţie dar deocamdată aceasta este soluţia.
Nu se mai poate merge înainte cu creşterea datoriilor statului. Nici România nu poate merge pe ideea că avem doar 31% nivelul datoriei publice deci pot să mă împrumut până la limita de 60%. Nu este aşa deoarece dobânzile la împrumuturi evoluează foarte mult.
Am stabilit o abordare prudentă a bugetului. Am stabilit cu guvernul un deeficit bugetar de 1,9%.
Am stabilit ca anul viitor să nu mai fie reduceri de pensii sau de salarii. Oamenii nu mai suportă.
Sunt un adept al privatizărilor dar nu un adept al datului gratis al societăţilor statului doar ca să scrie pe ele "privatizat". Nu suntem în situaţia Greciei să vindem orice activ ca să fac ce? Încercăm să vindem dar dacă obţinem preţul corect. Am privatizat şi în guvernarea Tăriceanu banii s-au dus în consum. La ce ne-a folosi?