Traian Băsescu încasează o nouă lovitură. O veste venită de la Cotroceni îi pune capac.

Potrivit surselor România Tv, reprezentanții Palatului Cotroceni au închis biroul pe care îl deținea fostul președinte și l-au dat afară pe consilierul sau.

Măsura vine pe fondul verdictului dat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Instanța a menținut decizia instanței de fond și a hotărât, la finalul lunii martie, că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. În urma deciziei, fostul preşedinte a pierdut toate beneficiile pe are le are un fost şef de stat din România. Băsescu nu va mai primi indemnizație și a rămas şi fără vila de la RAAPPS.

Ce a decis ICCJ în cazul lui Traian Băsescu

”Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian, împotriva Sentinţei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian împotriva Încheierii de amânare a pronunţării, din data de 05 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă”, se arată în sentința ÎCCJ.

Legea în baza căreia a pierdut biroul de la Cotroceni

Potrivit unei legii adoptate anul trecut de Parlament, drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român sunt retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat că va apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului după ce Înalta Curte a menţinut decizia prin care a fost declarat colaborator al Securităţii.