Duminică, 30 ianuarie, Traian Băsescu a scris un mesaj pe rețelele de socializare în care a vorbit despre scutul antiracheta de la Deveselu. Acesta a explicat că acel scut nu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă, subliniind că nu este treaba lui Vladimir Putin cum se apară țara noastră.
„Pentru corecta informare, În această seară nu am avut o intervenție telefonică la “România Tv” în emisiunea domnului Corpos, pe tema Ucraina. Intervenția prezentată este reacție de acum aproximativ un an la declarația Președintelui Vladimir Putin care susținea să scutul antirachetă de la Deveselu ar fi o amenințare la adresa Federației Ruse, ceea ce este incorect.
România are dreptul să se apere, chiar și cu sprijin american, și nimeni nu-i poate cere să fie “miel” bun de sacrificat la nevoie, iar Președintele Putin este ultimul care poate avea astfel de pretenții și nu este treaba lui cum se apără România. Raportat la situația din Ukraina, dacă intervenția mea ar fi fost în direct, abordarea ar fi fost mult mai completă și adaptată realitații de azi. Seara bună!”, a scris acesta pe Facebook.
De asemenea, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că, până la momentul actual, Moscova nu a răspuns invitaţiei de a vedea scutul de la Deveselu. Totodată, ministrul a mai precizat că se îndoieşte că Rusia va accepta reciprocitatea.
Vasile Dîncu, despre invitația făcută Rusiei de a vizita scutul de la Deveselu: Mă îndoiesc că va accepta reciprocitatea
Întrebat cum crede că va reacţiona Rusia la invitaţia SUA de a vizita baza de la Deveselu pentru a se convinge că este un scut defensiv şi nu ofensiv, Dîncu a adăugat că Moscova mereu are reacții surprinzătoare, așa că nu ar fi exclus ca și de această dată să se întâmple la fel.
Ministrul a mai amintit și de reacția SUA și NATO la cererile Rusiei, care erau inacceptabile, venind astfel cu o altă propunere.
„Rusia este întotdeauna surprinzătoare în reacţii. Ceea ce au propus americanii şi aici aş vrea să spun acest lucru pentru că mi s-a părut că în opinia publică într-adevăr oamenii nu cunosc detaliile. SUA şi NATO nu au răspuns la cererile Rusiei, care erau cunoscute şi inacceptabile şi a venit cu altă propunere.
Au trimis o scrisoare, nişte propuneri, printre care şi acest schimb, care exista înainte atunci când nu se retrăsese Rusia, de exemplu, din comunităţile comune cu NATO, acela al transparenţei şi sigur că asta o propunere pe care SUA a făcut-o. Federaţia Rusă nu a răspuns până în acest moment acestei propuneri”, a declarat Vasile Dîncu.
Ce mișcare ar putea veni din partea Rusiei
În opinia sa, Rusia va accepta să îşi arate şi capacităţile pe care le are în anumite baze. Pe de altă parte, ministrul susține că se îndoiește de faptul că Moscova va accepta reciprocitatea la aceste lucruri.
„Baza de la Deveselu, scutul defensiv, este legat de câteva reglementări bilaterale, deci nu este numai NATO, o bază avansată NATO, ci este legat şi de câteva reglementări bilaterale, aşa încât noi trebuie, prin lege, să ne consultăm cu partenerul nostru american aici. Vom da un răspuns în momentul când ne vom consulta, când vom şti de fapt, dacă Rusia acceptă sau nu.
Mă îndoiesc că Rusia va accepta reciprocitatea la aceste lucruri pentru că ar trebui să îşi arate şi capacităţile pe care le au în anumite baze şi atunci nu cred că va fi foarte previzibil ca să accepte. Dar dacă vor accepta, probabil că vom găsi o soluţie”, a afirmat Vasile Dîncu la PRIMA TV.