Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a ținut un discurs în plenul Parlamentului European, în care a vorbit despre situația din Kazahstan. Băsescu le-a cerut europarlamentarilor să nu se grăbească să judece situația din Kazahstan și acțiunile președintelui Tokayev.
”Domnule Preşedinte,
Doamnă comisar,
De la preluarea funcției în 2019, Președintele Tokayev a încercat să facă o deschidere a țării către democrație, inițiind o serie de reforme.
Inițial, manifestațiile de protest au fost masive dar pașnice, declanșatorul acestora fiind creșterea explozivă a prețurilor la combustibil pe fondul nemulțumirilor acumulate de populație atât în privința nivelului de trai dar și în privința respectării drepturilor fundamentale.
Ulterior, clădiri administrative au fost atacate de grupuri violente, iar intervenția forțelor de ordine, lipsite de pregătirea necesară pentru a face față evenimentelor, a generat escaladarea violenței.
Lipsa de încredere în structurile de securitate conduse de fostul președinte Nazarbaiev și camarila acestuia, a fost de natură a genera neâncredere în voința acestor forțe de a restabili ordinea constituțională, ceea ce a determinat apelul la intervenția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
Este prematur să tragem concluzii definitive asupra evenimentelor din Kazahstan.
Rusia va încerca să tragă foloase maxime
Președintele Tokayev a anunțat o listă a reforme economice și sociale care vor fi implementate în perioada următoare de către noul guvern.
Chiar dacă și-a retras trupele, Rusia va încerca să tragă foloase maxime din faptul că a salvat regimul.
Federația Rusă este în situația de a constata că după Belarus, în Kazahstan, o altă fostă componentă a URSS de la frontiera sa, a fost necesară intervenția armatei pentru înăbușirea revoltei populației.
Rusia riscă să plătească un preț greu al jocului pe care îl face pe seama reducerii extracției și a creșterii prețurilor la combustibili fosili. Iar prețul ar putea fi chiar propria-i stabilitate internă.
China are nevoie de un Kazahstan stabil, care să continue furnizarea de materii prime ieftine.
Kazahstanul are nevoie acum de consolidarea relațiilor economice și politice cu Uniunea Europeană”, spune Traian Băsescu.
China are nevoie de regimul kazah
Pentru Beijing, Kazahstanul este o verigă importantă a programului său internațional de investiții. De altfel, în capitala acestei țări din Asia Centrală, Xi Jinping a vorbit pentru prima dată despre proiectul său de „drumuri ale mătăsii”.
Beijingul are de asemenea nevoie de sprijin, cel puțin implicit, al regimului kazah pentru politica sa represivă față de musulmanii (uiguri) din Xinjiang. Mulți dintre ei sunt, de fapt, de origine kazahă și au rude în această țară de 18 milioane de locuitori.
Kazahstanul a încercat tot timpul în ultimii ani să exploateze cât mai bine proximitatea cu cei doi mari vecini ai săi. Dacă China joacă un rol important în dezvoltarea sa economică și Rusia un rol major în securitatea sa militară, fosta republică sovietică cumpără de asemenea arme de la Beijing și are grijă să nu fie prea dependentă de „drumurile mătăsii”.
Atâta vreme cât Rusia și China au relații bune, ceea ce este indubitabil în acest moment, fiecare din cele trei țări are un interes în aceasta.