Preşedintele Traian Băsescu consideră că raportul Comisiei Europene care critică justiţia din România este corect, dar debalansat în privinţa aprecierilor politice. Sursa: Codrin Prisecaru"Raportul a fost subiect al discuţiilor chiar cu Comisia Europeană şi îl consider pe fond un raport care face aprecieri corecte. În acelaşi timp cred că este debalansat în privinţa unor aprecieri politice", a spus, astăzi, Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă. Şeful
Preşedintele Traian Băsescu consideră că raportul Comisiei Europene care critică justiţia din România este corect, dar debalansat în privinţa aprecierilor politice.
Sursa: Codrin Prisecaru”Raportul a fost subiect al discuţiilor chiar cu Comisia Europeană şi îl consider pe fond un raport care face aprecieri corecte. În acelaşi timp cred că este debalansat în privinţa unor aprecieri politice”, a spus, astăzi, Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă.
Şeful statului a apreciat ca fiind corectă etichetarea CE referitoare la jurisprudenţă. „Nu există corerenţă în jurisprudenţă. Aceeaşi cauză este judecată diferită la Arad şi Bucureşti, judecată diferit la Tribunal şi la Curtea de Apel. Comisia, pe bună dreptate, etichetează acest aspect ca fiind un punct fundamental slab”, a mai declarat Băsescu.
„Noua Lege ANI întrerupe dezvoltarea şi încalcă angajamentele luate de România în momentul aderării. Poate află şi domnul Frunda”, a spus Băsescu, referindu-se la o mai veche declaraţie a sa în care aprecia că senatorul Gyorgy Frunda s-a poziţionat împotriva României, prin poziţia pe care a avut-o în comisia senatorială în care s-a dezbătut actul normativ.
Cea mai importantă critică adusă de CE României se referă la Legea de funcţionare şi organizare a ANI. Noua sa formă a fost criticată şi de preşedinte.
În urma unei contestaţii a şefului statului, ieri, judecătorii de la Curtea Constituţională declarau neconstituţională legea ANI. Acest lucru apare şi în raportul oficialilor de la Bruxelles, dat astăzi publicităţii. CE invită România să ia măsuri imediate vizează „corectarea legii privind ANI în conformitate cu angajamentele asumate de România la momentul aderării”.
Oficialii europeni au lăsat să se înţeleagă că situaţia trebuie remediată, iar ANI să-şi reia atribuţiunile din trecut. CE invită România să ia măsuri imediate vizează „corectarea legii privind ANI în conformitate cu angajamentele asumate de România la momentul aderării.