România trebuie să se împrumute 'mulţi ani de acum înainte' pentru a putea plăti salariile şi pensiile din sectorul de stat, a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu, la Radio România Actualităţi.
El a arătat că numai în anul 2011 statul va avea de plătit datorii de circa 4 miliarde de euro.
‘România va trebui să continue să împrumute, din păcate, la fel cum am împrumutat în anii trecuţi, că noi nu putem arăta de 4 miliarde autostrăzi şi căi ferate modernizate. Abia anul ăsta se arată 10 km de autostradă din celebrul contract Bechtel. În schimb, îi putem arăta toţi cheltuiţi în pensii şi salarii în anii anteriori şi acum trebuie să-i plătim. La fel se va întâmpla mulţi ani de acum înainte’, a spus Băsescu, la RRA.
Potrivit preşedintelui, pentru 2011, datoria externă a României este de 1,6 miliarde de euro, iar serviciul datoriei interne şi al datoriei externe este de 1,9 miliarde de euro.
‘Deci, avem vreo 4 miliarde (n.r. euro) de plătit la anul, în afară de sumele pe care le rostogolim, nu le punem la datorie, punem doar serviciul datoriei şi datorie externă brută’, a conchis el.
În context, şeful statului a lansat critici la adresa unui politician din opoziţie, ‘dintr-o familie de avocaţi prestigioasă’, acuzându-l pe acesta de demagogie când susţine că România nu trebuia să încheie acordul de împrumut extern.
‘Mă uit la foarte mulţi politicieni tineri şi necinstiţi. Este unul care vine dintr-o familie de avocaţi prestigioasă şi-l vezi guraliv şi vorbăreţ, la ceilalţi nu mă aştept la mai mult. Îi auzi, tună împotriva împrumuturilor, să nu mai facem împrumuturi şi pe de altă parte spun: ‘Măriţi salariile!’. Păi, cu ce, dragă parlamentarule demagog şi mincinos, când România nu-şi produce suficienţi bani ca să-şi plătească pensiile, asistenţa socială şi salariile? Nu producem. Cum vrei să le plătească, să le şi mărească fără să şi împrumute? Această demagogie, această minciună în care încearcă să-i bage pe români şi să-i dezinformeze nu poate funcţiona, sunt contradicţii’, a mai spus Traian Băsescu.
În privinţa Legii unitare de salarizare pentru anul 2011, şeful statului a insistat că aceasta poate fi adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, având în vedere că legea este o condiţionalitate pentru continuarea acordului stand-by cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
‘Este o opţiune (asumarea răspunderii Guvernului -n.r.), deoarece contra-opţiunea acestei soluţii este suspendarea acordului cu Fondul, ceea ce va fi un dezastru pentru România’, a spus Băsescu, la RRA.